Moduri delicioase si slab calorice de a consuma conopida

Stil culinar 24.06.2019 dietetik
La fel ca si broccolii, conopida se gaseste si ea intr-o forma interesanta de buchet, dar ce nu stiu multe persoane este vine la pachet cu sanatate si kilograme pierdute. Nu multi se dau in vant dupa consumul de conopida si asta pentru ca nu toti stiu sa o prepare si sa o foloseasca in combinatiile potrivite. Cei mai multi folosesc conopida sub forma de mix de legume alaturi de morcovi, ceapa si broccoli pentru a da gust si culoare la supa, dar exista multe alte mancaruri usoare si gustoase din aceasta leguma crucifera. Gustul se poate sa nu fie pe gustul tuturor si asta pentru ca este unul neutru, dar depinde de fiecare persoana in parte sa foloseasca dupa plac tot felul de mirodenii, condimente si ierburi aromatice. Cand vine vorba de beneficiile conopidei, sa stii ca modul de gatire conteaza foarte mult ca sa nu se piarda nutrientii pentru organism care nu sunt deloc de neglijat. 
 
Tine cont ca aceasta leguma te ajuta sa slabesti fara efort, imbunatateste sistemul digestiv si tine la distanta cancerul si bolile cardiovasculare. Conopida contine fibre digestive, proteine vegetale de calitate, o multime de vitamine si minerale fara de care organismul nu poate functiona corect si antioxidanti. 
 

1.Salata tartinabila de conopida

 
Daca vrei sa incerci si alt tip de humus decat cel de avocado, vinete si naut, conopida este o buna alegere. Ai nevoie de:
 
1 buchet de conopida de marime medie sau mare
Jumatate de cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
2 linguri de ulei de masline
2 linguri de otet
1 lingura de usturoi pudra sau 3-4 catei proaspeti
Zeama de la o lamaie
1 ceapa rosie
Sare si piper dupa gust
1 legatura de patrunjel
1 legatura de marar
 
Pune ala la fiert cu sare, iar cand da in clocot adauga si conopida. Las-o in apa 1-2 minute si apoi scurge-o de apa si lasa sa se raceasca. Faramiteaza conopida si adaug-o la blender cu zeama de lamaie. Adauha ceapa taiata julien, usturoiul, zeama de lamaie si decoreaza cu verdeturi.
 
 
 

2.Orez din conopida

 
Poate suna ciudat la prima vedere, dar poti inlocui perfect orezul cu ajutorul conopidei. Va semana ca textura, gust si satietate doar ca vine la pachet cu mult mai putine calorii. Partea buna este ca orezul din conopida se gateste ca si orezul clasic. In aceasta combinatie poti folosi carne fara sa te ingrasi, dar sa fie gatita la grill, cuptor sau fiarta si in rest poti adauga ce verdeturi si legume mai doresti. Secretul este sa pui multe ierburi aromatice si condimente colorate precum curry, paprika, fulgi de chili, etc.
 
Conopida se taie in bucati si se adauga intr-un procesor de mancare. Orezul obtinut se adauga crud la mancaruri sau se gateste la tigaie. Ai nevoie tot de o capatana mare de conopida.
 
 

3.Supa cremoasa din conopida

 
Ingrediente:
 
1 capatana mare  de conopida – se da in clocot portionata timp de 1 minut
3 morcovi – se fierb
1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
Jumatate de cana de apa sau 5-6 miezuri de paine integrala (miezul de faramiteaza la blender)
1 legatura de patrunjel
1 ceapa rosie
1 legatura de marar
2 linguri de otet
2 linguri de ulei de masline
Sare si piper dupa gust
Coriandru
 
Conopida si morcovii fierti se lasa la racit si apoi se faramiteaza la blender cu restul ingredientelor. Se decoreaza cu verdeturi si se lasa la rece 1 ora. Vezi aici supele verii fara sursa de caldura!
 
 

4.Crochete din conopida

 
Ingrediente:
 
1 capatana mare de conopida
150 grame de telemea sau cascaval afumat
2 oua
1 lingura de nuci macinate sau nucsoara
1 lingura de fulgi de chilli
2 linguri de seminte de chia
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
2-3 linguri de ceapa praf (condiment) sau ceapa rosie faramitata
Sare si piper dupa gust
2-3 linguri de pesmet sau fulgi de porumb faramitati la blender
 
 
Trage 1-2 minute conopida in clocot, apoi las-o la racit si faramiteaz-o cu cutitul. Adauga intr-un bol conopida si restul ingredientelor si amesteca bine. Formeaza crochete sau mingi si aseaza tot pe o tava imbracata in hartie de copt. Se lasa 15-20 de minute. Se seveste cu sosuri light de casa.
 
 
 

 

Tags:
conopida
moduri de a consuma conopida
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare