Nu mai este un secret ca legumele si verdeturile sunt recomandate pentru consum in fiecare zi, dar majoritatea persoanelor s-au obisnuit sa le consume mereu in aceleasi moduri banale, respectiv salate de cruditati sau sotate la tigaie in diverse combinatii. Ei bine, acesta este si motivul pentru care unora nu li se par asa gustoase si satioase legumele si ezita sa le mai consume in cantitati mari. Secretul este sa faci mereu combinatii simple, dar cat mai diferite, sa ai grija la modul de preparare si sa adaugi tot felul de mirodenii si ierburi aroatice, pentru a scoate in evidenta la maximum gustul legumelor si trufandalelor. In cadrul acestui articol vei descoperi moduri de consum la care nu te-ai fi gandit niciodata si iti vei da seama ca fiecare zi de consum poate fi o adevarata experienta cu legumele. Nu ai cum sa dai gres niciodata cu o mancare din legume si asta pentru ca aduc organismului nutrientii necesari, stimuleaza digestia si tractul intestinal, hidrateaza corpul si dau energie. Evident, cel mai bine este sa consumi legume crude in fiecare zi, dar poti alege si pragtirea la grill, cuptor sau cate 2-3 minute la aburi daca vrei ca nutrientii sa ramana intacti.
Legumele sunt sanatoase in general, dar ca orice aliment sanatos, pot aduce kilograme in plus daca sunt gatite nesanatos si se fac combinatii alimentare nefericite. De exemplu, cartofii sunt indicati in diete si nu numai, dar daca ii prajesti sau ii combini cu carne sau branza aduc multe kilograme in plus si colesterol ridicat.
1.Orez din conopida
Ai nevoie de o capatana medie de conopida care se faramiteaza la un aparat special de faramitare si obtii ceva ce seamana cu orezul. Mai mult decat atat, poti pune acel amestec la tot felul de salate de cruditati si se gateste precum orezul la tigaie in combinatie cu legume si verdeturi. Adauga cat mai multe mirodenii si ierburi aromatice.
2.Legume tip barcuta, umplute cu alimente maruntite
Poti folosi:
• Cartofi medii si mari
• Dovlecei
• Ardei gras
• Vinete
• Rosii
• Palarii de ciuperci
• Castraveti
• Avocado – este un fruct, dar multi cred ca este leguma
• Dovleac
Umplutura pentru legume poate consta in:
• Mix de alte legume
• Branzica de vaci
• Branza feta
• Halloumi
• Tofu afumat
• Ton in apa
• File de somon afumat
• Sunca slaba de pasare
• Parmezan
• Sosuri light care merg la orice mancare
• Fasii sau cuburi de piept de pui
• Spanac si alte verdeturi
3.Burgeri din legume, in loc de bulci de paine si fara carne
Ai nevoie de palarii mari de ciuperci, respectiv champignon sau portobello pe care sa le rumenesti putin la grill sau la tigaie sau chiar la cuptor. Intre palariile de ciuperci, poti adauga branza, ceapa rosie, frunze de salata si sunca slaba de pasare.
Mai poti folosi si rondele de rosii mari la burgeri, dar sa ai grija sa scurgi bine de zeama si sa folosesti intre ele ingrediente taiate fin si subtire.
4.Shaorma sau pita gyros fara pita – cu ajutorul verdeturilor
Poti folosi tot felul de soiuri de frunze mari, respectiv frunze de salata, spanac matur, varza alba sau rosie, leurda, loboda, etc. In interiorul frunzelor poti adauga cate putin din:
• Rosii
• Sos tzatziki
• Ceapa verde
• Ceapa rosie
• Fasole rosie sau neagra la conserva
• Cuburi sau fasii de piept de pasare rumenit
• Varza alba data
Ruleaza frunzele cu grija!
5.Paste vegane din legume
Ai nevoie de un aparat special care taie in sprirala, care nu costa mult deloc. Poti alege castraveti, dovlecei, zucchini, morcovi in loc de paste, apoi poti adauga tot felul de sosuri light, verdeturi si alte legume. Vezi
aici 8 sosuri light care merg la orice mancare si ajuta la slabire!
6.Sandvisuri fara paine
Ai nevoie de felii din legume mari si lungi precum catsravetii, dovleceii si vinetele. Se taie pe lung fasii potrivit de subtiri si intre felii adaugi ingredientele dorite dupa exemplele date anterior. Poti consuma cate sandvisuri vrei de acest gen pentru ca nu ingrasa, neavand paine.
7.Chips-uri din legume
Legumele se pot sota la tigaie fara ulei sau la grill sau chiar la cuptor. Poti alege:
• Tije de telina
• Naut
• Baby morcovi sau morcovi maturi taiati rondele sau pe lung
• Rondele de dovlecei
• Rondele de vinete
• Inele de ceapa
• Porumb rumenit la tigaie
• Rondele sau bucati lungi de sfecla rosie
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!