Poftele presedintilor francezi povestite de bucatarul de la Palatul Elysee

Bernard Vaussion, fost bucatar la palatul Elysee intre 1975 si 2013, a publicat o carte, nu de retete, ci de anecdote savuroase privind obiceiurile culinare ale diversilor presedinti francezi – 5 la numar - pe care i-a servit de-a lungul decenilor.

Ce manca Nicolas Sarkozy

Despre Nicolas Sarkozy aflam ca fostul presedinte conservator adora sa aiba la cafea si o inghetata. Si asta oriunde ar fi fost, inclusiv la bordul avionului prezidential. Ca sa evite uitarile – descrise de Sarkozy drept « grave neglijente » - bucatarul agatase in bucataria avionului un mare afis pe care scria « Nu uitati inghetata presedintelui cand ii serviti cafeaua ». Ce l-a impresionat insa cel mai mult pe Vaussion la Sarkozy a fost viteza cu care acesta manca. Recordul il detine un dejun Sarkozy-Obama terminat in 12 minute.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Bucatar-sef la Elysee timp de 40 de ani

Bernard Vaussion si-a inceput cariera profesionala la 14 ani ca patiser. La 16 ani intra la ambasada Olandei din Paris si apoi la cea a Regatului unit. Dupa ce isi face serviciul militar la Palatul Elysee in 1974, este angajat la bucataria presedintiei franceze incepand cu intai ianuarie 1975. Urca apoi toate treptele ierarhice iar in 2005 este promovat bucatar-sef de presedintele de atunci, conservatorul Jacques Chirac. Un post pe care-l va ocupa 8 ani, pana in 2013 cand se pensioneaza dupa 4 decenii in slujba a 5 presedinti francezi : Valery Giscard d’Estaing, Francois Mitterrand, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si Fransois Hollande.

Astazi Bernard Vaussion - care in opinia multora a ocupat unul din posturile cele mai de vaza ale gastronomiei mondiale - a decis sa-si astearna pe hartie memorile. Nu sub forma de retete ci ca o culegere de anecdote intitulata « Au service du palais », titlu cu doua sensuri pe care l-am putea traduce « In serviciul palatului ».

Pentru Francois Mitterand luxul nu avea limite

Mai aflam de la fostul bucatar-sef de la Elysee – pe un ton destul de critic - ca in epoca lui Francois Mitterrand gustul pentru lux nu avea limite. Adesea un borcan mare de caviar trona in mijlocul mesei iar comesenii erau invitati sa se serveasca fara retinere cu icre negre. Acelasi Mitterrand e descris ca fiind « capricios ». Ba painea nu era buna, ba garnitura era prea fada, isi reaminte?te Vaussion.

Aflam printre altele ca Valery Giscard d’Estaing, primul presedinte pentru care a gatit celebrul bucatar, era foarte atent la pregatirea profiterolului. Coca trebuia sa fie moale si nu crocanta. VGE nu suporta tarta cu mere prost facuta. In urma unei cine date in onoarea regelui Marocului Hassan al doilea, desertul pregatit avea sa faca obiectul unei furii prezidentiale rar intalnite, povesteste Vaussion.

Giscard avea sa spuna printre altele ca « i-a fost rusine cand a vazut o tarta cu mere asa de mediocra”. In schimb cand era in vacanta in castelul presedintiei franceze de la Mediterana, acelasi Giscard era mult mai putin pretentios. Nu ezita sa se plimbe prin bucatarie in slip de baie si cu labele de inot in picioare in cautarea unui biscuit mediocru.

Catelul lui Jacques Chirac avea propriile lui capricii culinare

Pe vremea lui Jacques Chirac nu doar cuplul preziden?ial era mare amator de-ale gurii. Cainele presedintelui facea obiectul unei mari atentii din partea lui Bernadette Chirac. Animalul nu era hranit decat cu alimente proaspete, carnea trebuia taiata mai degraba sub forma de lamele decat de cubulete si nu avea voie sa stea la frigider mai mult de o zi. « Treptat a devenit mai greu sa ne ocup?m de mofturile lui Sumo – numele catelului prezidential – decat de mancarurile lui Chirac » spune azi Bernard Vaussion.

 

Tags:
Elysee
Bernard Vaussion
Nicolas Sarkozy
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare