Multivitaminele te pot ucide

Multivitaminele se dovedesc o sabie cu doua taisuri, dovada faptul ca o serie de studii recente au probat ca luate haotic, fara masura, timp indelungat, multivitaminele te pot ucide.

Multivitaminele desi fac parte din categoria suplimentelor alimentare, nu trebuie luate fara sfatul medicului. Foarte putini sunt cei care le folosesc corect, adica la sfatul prealabil al medicului si numai dupa ce isi evalueaza corect nevoile organismului, in urma unor analize.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Minnesota, oamenii de stiinta au folosit informatiile de la 40 de mii de femei care raspunsesera la chestionare pe durata a 22 de ani. Comparand datele s-a constatat ca unele suplimente luate in exces pot imbolnavi si chiar duce la moarte. Printre acestea se numara vitamina B6, acidul folic, fierul, magneziul, zincul, cuprul si, la modul general, orice combinatie de multivitamine luata in exces.

Mineralele si vitaminele mentionate grabesc moartea cu 2,2 procente, dar sunt si unele mai periculoase, precum cuprul, in cazul caruia, excesul, creste riscul de moarte prematura cu 18 procente.

Fierul este un alt mineral in lipsa caruia organismul are de suferit, iar oameni au tendinta sa apeleze cu mare usurinta la suplimentele de fier, fara analize medicale. Revesul medaliei este, unori mai grav decat deficitul, pentru ca metabolismul uman nu are capacitatea de a elimina excesul, iar suprasaturarea cu fier produce efecte deosebit de grave, unele ireversibile.

Orice are la indemana cel putin trei mijloace pentru a face ca multivitaminele si mineralele sa fie cu adevarat utile.

 

Prima este consultarea medicului sau macar a farmacistului. Medicul este cel care poate sa spuna care sunt cantitatile ideale si mai ales, cat timp trebuie luate aceste suplimente de minerale si vitamine.

A doua masura, care este la indemana oricui este aceea de a lua suplimente de vitamine si minerale pe perioada scurte de timp, ideal fiind o luna, dupa care sa urmeze pauze de cel putin doua luni de zile, scrie Men's Healt.

Cea mai utila cale ramane o alimentatie echilibrata si sanatoasa in fiecare zi, ca mijloc care satisface necesarul de minerale si vitamine, din surse naturale.

Fara exceptie mineralele si vitaminele de sinteza, din pilule deci, sunt mult mai putin eficiente si mult mai greu asimilate decat cele care provin din alimente.

Tags:
Multivitaminele te pot ucide
minerale
vitamina
fier
cupru
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare