Noiembrie, legume de sezon (I)

Noiembrie este ultima luna a toamnei, asa ca esti pe ultima suta de metri in ceea ce priveste rezervele de vitamine si minerale pentru iarna. 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Dupa explozia de fructe si legume din septembrie, dupa deliciile lunii octombrie, brumar vine cu un oarecare regim de austeritate. Iata legumele si fructele din meniul lui noiembrie, asa cum au fost identificate de Silvernutmeg.

Varza – un deliciu, fie ca este cruda sau calita. Salata de varza trebuie sa fie “accesoriul” nelipsit de pe toate mesele in aceasta perioada. Imbogateste salata de varza cu mult piper, cu otet balsamic si cimbru uscat. Salata de varza este perfecta daca adaugi un borcan mic de iaurt si ulei de masline. Nu uita ca varza are foarte putine calorii si este unul din aliatii de nadejde in dietele pentru slabit.

Sfecla rosie – este leguma care se afla in deplinatatea gustului. Este o sursa fara egal de vitamine si minerale, pe care nu ai voie sa o ratezi. Cu sau fara hrean, salata de sfecla este un deliciu si pentru papilele gustative si pentru sanatatea ta.  

  

Telina – inclusa pe lista legumeleor de sezon ale lunii noiembrie de BBC Good Food, este o leguma de nota zece. Gust, aroma, calorii putine, pretabila in tot felul de combinatii – de la piureuri, la supe crema si salate. Nu o rata! Ba chiar din contra, este recomandat abuzul! 

Pastarnacul – o leguma veche, prea putin folosita, desi are una dintre cele mai agreabile si rafinate arome naturale. In plus, este una din legume iernii, care poate fi folosita in supe, ciorbe, salate, mancaruri, dar si in piureuri sau ca atare, calita usor si/sau coapta in cuptor.  Recomandarea mea este sa tai pastranacul in fasii sau rondele si sa le calesti in unt, apoi sa le inabusi in putina supa de legume, 15-20 de minute, intr-un vas acoperit. Rezultatul este delicios.  

  

Ciupercile – fie ca sunt de padure sau doar de cultura ciupercile “infloresc” toamna. Sunt suculente, aromate, carnoase. Ciupercile sunt o alternativa perfecta in regimul vegetarian, pentru cantitatea mare de proteine de calitate pe care o contin, intr-un “ambalaj” cu putine calorii.  

Dovleacul – adevarata leguma a lunii noiembrie, este perfecta pentru supe si mancaruri simple si gustoase. Copt sau pus in placinte si tarte, dovleacul este un adevarat medicament de care trebuie sa profiti pe tot parcursul lunii noiembrie.  

Hrean – nu poate lipsi de pe lista legumelor din noiembrie. Dupa parerea mea, hreanul este perfect pentru acest moment al anului. Energizeaza, binedispune, te fereste de raceala, te incalzeste si pune sangele in miscare.
In consecinta, prima regula a lunii noiembrie: legumele de sezon!
 

Afla totul despre fructele lui noiembrie

Tags:
noiembrie-legume-de-sezon
noiembrie
legume de sezon
telina
sfecla rosie
varza
hrean
calorii
diete pentru slabit
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare