Nu conteaza cat de rapid slabesti, ci cum te mentii
Scaderea lenta in greutate nu este mai eficienta decat un regim de slabire rapida, potrivit unui studiu australian care contrazice sfaturile oferite in mod obisnuit de nutritionisti persoanelor care urmeaza un astfel de regim.
Cercetatorii de la Universitatea din Melbourne au realizat un studiu asupra a 204 femei si barbati obezi, impartiti in doua grupe, iar concluziile au aratat ca persoanele care urmeaza o cura de slabire rapida au aceeasi probabilitate de a reveni la greutatea initiala dupa terminarea regimului ca si persoanele care au urmat un program de slabire lenta.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Primul grup de participanti la studiu a urmat un regim foarte restrictiv, continand doar 450 pana la 800 de calorii pe zi, timp de 12 saptamani, in timp ce al doilea grup a redus aportul energetic la 500 de calorii pe zi timp de 366 de saptamani, potrivit studiului publicat.
Cei care, la finalul regimului, pierdusera 12,5% sau mai mult din greutatea initiala au fost supusi unui program de intretinere, timp de trei ani.
La finalul experimentului, membrii ambelor grupuri au recastigat in greutate putin peste 70% din kilogramele pierdute.
In general, persoanele care vor sa slabeasca sunt sfatuite sa nu piarda in greutate mai mult de 500 de grame pe saptamana.
Studiul a descoperit, totodata, cateva diferente pe termen scurt intre cele doua grupuri: 81% dintre cei care urmau un regim foarte restrictiv si-au atins scopul de a slabi, comparativ cu doar jumatate dintre membrii celuilalt grup.
De asemenea, mai putine persoane din prima grupa au renuntat la regim in timpul studiului, comparativ cu celalalt grup, care urma o dieta pentru slabire lenta.
Pentru a explica aceste rezultate, cercetatorii au avansat ipoteza ca organismul, privat de aportul de zahar, incepe sa consume grasimile si sa produca corpi cetonici, substante care au capacitatea de a reduce senzatia de foame.
Pe termen lung, insa, nu exista nicio diferenta intre cele doua tipuri de diete, ambele grupe de partipanti la studiu recastigand cea mai mare parte a kilogramelor pierdute.