Nu este de glumit cu sangerarile gingivale

Afectiuni 24.01.2019 dietetik
Tinem sa atragem atentia faptului ca nu este de gluma cu sangerarile gingivale, mai ales daca apar in mod frecvent in urma periajului sau cand musti dintr-un anumit fruct. Cu cat lasi mai mult timp netratata problema cu atat solutiile de tratament se diminueaza. Aceasta problema dentara este intalnita la 90% din populatia globului si este clar ca gresim undeva de ne confruntam cu ea, dar pot exista si multe alte cauze. Ideea este sa nu incerci sa te tratezi dupa ureche si sa mergi urgent la medicul stomatolog, pentru ca el va descoperi sigur cauza si iti va stabili un tratament personalizat. Un control se recomanda la 6 luni sau chiar la 3 luni daca resimti prea multe probleme dentare.
 
Excludem cauzele sangerarilor gingivale care tin de luarea anumitor tratamente sau de anumite afectiuni de sanatate pe care numai medicul ti le poate confirma. Sa ne concentram pe aceasta problema strict la nivelul cavitatii bucale! In cadrul acestui articol vei afla tot ce trebuie sa stii!
 

De ce apar sangerarile gingivale?

 
O intrebare foarte buna si totusi atat de multe raspunsuri! Cele mai comune cauze pentru aparitia sangerarilor gingivale ar fi gingivita sau inflamarea gingiilor din cauza depunerii excesive de tartru si bacterii, care in timp duce la aparitia parodontozei. Cea din urma este o boala a dintilor si gingiilor si se manifesta prin sensibilitate dentara si gingivala, retractia osului dentar si retractia gingivala. 
 
Ultimele aspecte s-ar putea sa te sperie, dar este si normal. In doar cateva luni sau un an de netratare, cauzele care au determinat snagerarile gingivale pot avansa destul de mult, iar din moment ce gingiile se retrag si la fel si osul din cauza infectiei gingivale, poti ajunge ca radacina dintilor sa fie descoperita, iar in final dintii sa cada  din cauza lipsei suportului.
 
Mentionam ca niste dinti neimbracati in gingii sunt foarte sensibili la mancarurile reci sau calde si pe de alta parte la bauturi reci. Din moment ce dintii cad din cauza mobilitatii ridicate care apare, este lesne de inteles ca vei avea nevoie de implanturi dentare care nu sunt tocmai cele mai accesibile. Poti oricand sa previi asta!
 
 

Cum recunosti mai exact sangerarile gingivale?

 
Daca ai sangerat o data din cauza unui periaj excesiv sau din cauza unui aliment tare si usor ascutit, nu se poate spune ca este o problema permanenta cu care te confrunti. In schimb, daca la cele 2 periaje zilnice sangerezi, gingiile se inflameaza si te dor si eventual observi si niste pungi de puroi, este clar ca acolo este o reala problema.
 
 
Un alt aspect pe care il poti observa ar fi si culoarea gingiilor. Daca sunt albe pe alocuri si rosiatice si vinetii in rest, este semn de inflamatie si infectie bacteriana. Asta inseamna ca medicul trebuie sa elimine toti factorii favorizanti din cavitatea bucala si sa-ti dea un tratament pentru combaterea infectiei pe termen lung.
 
Sa stii ca o igiena zilnica corecta nu este totul pentru prevenirea si tratarea sangerarilor gingivale datorate depunerii de tartru si parodontozei. Este necesara si nu trebuie sa te descurajeze, dar tine cont ca pot fi si cauza medicale sau ce tin de predispozitia genetica.
 
 
 

Ce iti poate face medicul dentist?

 
In mod normal, un medic stomatolog generalist este specializat pe probleme dentare generale si nu de o gravitate prea mare, dar pentru acest gen de problema se recomanda un medic specialist in parodontologie. Asa vei beneficia de un diagnostic precis si un tratament adecvat. In mod normal, medicul parodontolog iti poate sugera urmatoarele:
 
1.In prima faza controlul ca sa vada cum stai cu problema si care este cauza;
 
2.Detartraj si periaj profesional si eventual o igienizare dentara; Trebuie sa apelezi la 3-6 luni la aceste proceduri nedureroase, dar au preturi destul de accesibile;
 
3.Tratament pentru combaterea infectiei gingivale atat pe loc cat si acasa daca este cazul;
 
 
4.Pentru igiena dentara de acasa iti poate recomanda un periaj corespunzator ca sa nu lezezi gingia si mai mult, ata dentara, periaj de doua ori pe zi si apa de gura fara alcool;
 
5.Daca gingia este retrasa prea mult de pe dinti si acestia nu mai au suport bun, medicul iti poate pune grefe gingivale pentru a fi multumit si pe partea estetica sau poate sa-ti propune si alte proceduri.

Citeste si  La ce pericole te expui cand uiti sa te speli pe dinti?

Tags:
sangerari gingivale
sangerari
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare