Multa lume iubeste painea si este si de inteles. Parca mancarea merge mai bine cu 1-2 felii de paine si nu avem cum sa pregatim tartine delicioase fara ea. Din pacate, cele mai multe tipuri de paine de pe piata sunt preparate din
faina alba de grau, care nu contine deloc nutrienti, dar in schimb contine multe calorii. Silueta va avea cu siguranta de suferit si apar si mustrarile de constiinta. De pe piata mai putem alege cateva tipuri sanatoase de paine si anume cea de secara, painea neagra sau din seminte, dar exista si varianta sa ne pregatim acasa o paina absolut delicioasa din naut si legume. Nu crezi ca se poate?
Convinge-te singur!
Exista multe avantaje daca iti pregatesti acasa painea. Controlezi cantitatea de ingrediente folosite, poti alege doar ingrediente sanatoase si hipocalorice si o putem consuma in orice moment al zilei spre deosebire de painea nesanatoasa din comert. Trebuie sa stii ca o paine de casa este mult mai pufoasa si mai aspectuala, gustul este incomparabil de bun si putem spune ca seamana cu o prajitura delicioasa. Astazi ne-am gandit sa-ti propunem o reteta minunata si anume paine din naut cu seminte si legume. Nu vom folosi faina alba si nici faina integrala si sigur iti vom atrage atentia.
De ce sa alegi painea din naut?
La o prima vedere pare imposibil sa gatesti o paina din naut. Multe persoane din Romania inca nu stiu ce este cu exactitate, dar trebuie sa stii ca este unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care le poti alege. Ca aspect seamana cu fasolea sau cu soia boabe, dar ca textura seamana cu fasolea batuta. Cert este ca pasta pe care o putem obtine din nautul batut ne ajuta sa pregatim cea mai buna compozitie pentru o paine vegetariana 100%. Daca iti place painea poti manca cat doresti din acest tip.
Nautul este nelipsit din alimentatia veganilor si asta pentru ca ii ajuta sa nu aiba carente nutritionale. Contine vitamine, minerale, fibre de calitate si proteine vegetale care reusesc sa inlocuiasca carnea. O paine din naut este ca si cum ai consuma o masa copioasa, deci ar fi o paine practica in viata de zi cu zi.
Cum se prepara painea din naut?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ai nevoie de mai multe ingrediente fata de painea clasica, dar merita din plin rezultatul final. Ingredientele se gasesc usor si au preturi destul de bune. Iata despre ce este vorba:
- 4 conserve de naut (nu este necesar sa-l fierbi ca in cazul altor alimente asemanatoare)
- 1-2 legaturi de ceapa verde tocata – trebuie sa fie proaspata
- 4-5 lingurite de faina de amaranth – (o gasesti in magazinele bio, poate si in supermarketuri)
- 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin – vei folosi 1-2 linguri ca sa legi mai bine compozitia, dar si cand vei unge painea
- 4-5 linguri de seminte de in macinate
- 3-4 linguri de seminte de susan
- 3-4 linguri de oregano
- 2-3 linguri de turmeric
- 2-3 linguri de piper negru macinat sau alb - va creste aroma turmericului si vei obtine o paine aromata
- 2-3 linguri de praf de usturoi
- 1-2 linguri de sare kosher sau sare de Himalaya
Toate ingredientele se adauga intr-un blender cu putere medie spre mare si va trebui sa obtii o pasta cremoasa. Pasii de preparare sunt urmatorii si vei vedea ca sunt simpli:
1.Preincalzeste putin cuptorul de aragaz.
2.Pregateste o tava si hartie de copt.
3.Ia 3-4 linguri din compozitia obtinuta si intinde sub forma de dreptunghi in tava sau forma rotunda. Marginile trebuie sa fie relativ drepte si potrivit de subtiri. Cu ajutorul unei pensule de bucatarie unge formele cu ulei de masline ca sa se rumeneasca frumos la cuptor.
4.Lasa putin spatiu intre dreptunghiurile formate.
5.Lasa la cuptor la 100 de grade pentru 1 ora.
6.Cand este gata poti decora cu patrunjel proaspat tocat sau marar, dar si cu seminte de susan.
7.La final, painea dreptunghiulara trebuie sa aiba uun aspect rumenit si sa para ca ai gatit batoane proteice. Asa iti vei da seama ca painea este bine gatita. Nu te lasa insa pacalit de aspectul rumenit. Inauntru painea este destul de pufoasa.
Painea se serveste ca atare ca o gustare, la diverse mancaruri, poti face felii tartinabile sau le poti inmuia in sosuri light precum pesto, salsa caliente sau tzatziki.