Parca nici o masa nu merge fara macar o felie de paine, desi stim ca painea nu este tocmai cel mai sanatos aliment si asta pentru ca pe piata predomina painea preparata din faina alba de grau, ce nu contine deloc nutrienti, dar este plina in schimb de calorii goale. Din pacate, ajungem sa consumam mai mult de 2 felii numai la o masa, iar cand trece ziua si numaram, s-ar putea sa ne sperie cantitatea de paine consumata. Desi stim ca painea ingrasa destul de mult, nici nu putem renunta la ea. Ei bine, nici macar medicii si nutritionistii nu spun sa renuntam la paine, ci sa gasim varianta sanatoasa.
Daca vei invata cum sa-ti alegi tipul de paine si cum sa-l consumi zi de zi, nu vei mai avea niciodata probleme cu silueta. Mai mult decat atat, vei ajunge sa slabesti considerabil si sa-ti mentii greutatea mult mai usor si asta fara o dieta anume la care trebuie sa respecti un meniu pas cu pas in fiecare zi. Iata ca painea ne poate ajuta in procesul de slabire daca stim cum sa profitam de beneficiile sale.
De ce nu este recomandat sa renuntam la paine?
Daca vrei sa slabesti solutia nu este sa scoti de tot painea din alimentatie, ci sa o consumi in cele mai sanatoase si slab calorice combinatii, dar care sa-ti ofere instant senzatia de satietate si care sa se mentina cel putin 2 ore. Acesta este si motivul principal pentru care cei mai multi nu pot renunta la paine si anume consistenta. Este stabilit! Mancarea nu merge fara paine!
Am stabilit deja ca painea creste consistenta mancarii, dar sa stii ca mai sunt si alte beneficii in functie de tipul ales. Poti castiga fibre de calitate, minerale si vitamine, antioxidanti si proteine vegetale de calitate. Asta pentru ca exista paine din seminte si din pseudo-cereale ca tipuri sanatoase, dar poti utiliza si painea integrala. Alege orice numai ai grija sa raresti sau sa eviti daca poti consumul de paine alba de grau.
Tipuri sanatoase de paine
Chiar daca este vorba de tipuri de paine mai sanatoase asta nu inseamna ca poti “abuza” de ele. Ca orice alte alimente sanatoase, pot aduce kilograme in plus in caz de excese. Iata asadar ce poti consuma la fiecare masa principala si chiar gustare:
- Paine Ezekiel
- Paine neagra
- Paine de secara
- Paine din naut
- Paine din avocado
- Paine din mix de seminte
- Paine din hrisca
- Paine din ovaz
- Paine fara gluten
- Paine de secara
- Paine integrala de grau
- Pita sau tortillas (mexicana)
Exista mult mai multe tipuri sanatoase daca este sa ne gandim la toate semintele si cerealele care exista si majoritatea sunt prelucrate cat mai putin pentru a impiedica inlaturarea nutrientilor. Nu se poate spune acelasi lucru si despre faina alba de grau.
Cand sa consum painea?
Fie ca alegem sau nu o paine sanatoasa, asta nu inseamna ca putem consuma 6 felii la o masa. Nutritionistii considera ca maxim 2 felii sau o pita sunt mai mult decat suficiente la o masa. Poti consuma si la cina paine pentru un plus de consistenta, dar fara a depasi o felie de paine, dar daca poti rezista si fara este si mai bine. Ideal ar fi sa consumam 2 felii la mesele din prima parte a zilei pentru ca in fond atunci avem nevoie de consistenta si energie, iar seara sa manacam cat mai simplu si curat cu putinta.
Cu ce combinam painea?
Iata ca am ajuns la ce intereseaza pe toata lumea. In fond, nu putem manca paine goala. Trebuie sa o combinam cu cea, dar mare grija la combinatii. Nu se recomanda sa consumam prea multe tartine fie ele si de post si sanatoase, se recomanda sa nu exageram cu crutoanele la salate si supele crema din legume si verdeturi si sa nu consumam niciodata paine cu grasimi nesanatoase, alti carbohidrati rai, cartofi, paste, orez, fasole si alte alimente sau categorii de alimente de acest gen. Ce este considerat si asa cu ceva mai multe calorii este bine sa fie consumat fara paine.
Painea o poti consuma la supe, tartine si sandvisuri in fond, pentru ca salatele merg foarte bine si fara paine.