Nutrienti esentiali
Cele mai multe din starile proaste - oboseala, depresie, anxietate, incapacitate de concentrare, inclusiv predispozitia pentru acumularea de kilograme, vin din faptul ca organismul este privat de nutrienti esentiali. Daca o serie de vitamine si minerale sunt aduse in organism prin alimentatia obisnuita, in cantitatile necesare organismului, altii sunt mereu in minus.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Exista cinci nutrienti de care fiecare dintre noi avem nevoie in foarte mare masura, dar necesarul zilnic al organismului nu este decat in parte acoperit. Acesti nutrienti esentiali sunt: vitamina D si B12, potasiul, magneziul si iodul. Vestea buna este ca toate aceste substante nutritive se gasesc in alimente pe care le avem la indemana.
Vitamina D - este una dintre cele mai necesare vitamine atat pentru sustinerea sistemului imunitar, cat si pentru consolidarea scheletului. Un studiu a constatat ca persoanele cu deficit de vitamina D au un risc crescut cu pana la 80 la suta de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Motivul? Vitamina D are ca rol reducerea inflamatiei la nivelul arterelor. Vitamina D este responsabila si de buna transmitere a semnalelor la nivel cerebral, la aceasta adaugandu-se beneficiul stimularii metabolismului ceea ce se traduce prin inmagazinarea redusa de celule adipoase.
Magneziul este un mineral despre care se poate spune ca este multifunctional. Magneziul este un nutrient esential in conditiile in care este implicat in nu mai putin de 300 de procese metabolice. Un nivel optim de magneziu in sange este echivalentul unui sistem cardiovascular sanatos. Necesarul zilnic de magneziu este de 400 de milgrame, dar sunt foarte putin cei care ating aceasta valoare. Legumele verzi, fructele si produsele de origine animala sunt cea mai buna sursa de magneziu.
Vitamina B12 este paznicul materiei cenusi. Un studiu realizat de specialisti din Marea Britanie a dovedit ca persoanele in varsta, cu un nivel redus de vitamina B12, pierd materia cenusie intr-un ritm accelerat. Necesarul zilnic este de 2,4 micrograme, dar acest nivel este greu de atins pentru ca absorbtia vitaminei, la nivelul tubului digestiv, este foarte dificila.
Potasiul este mineralul fara de care inima nu poate functiona. Inima nu se poate contracta in absenta unor cantitat minim necesare de potasiu. In plus, acest mineral este cel care face ca celulele sa foloseasca glucoza din sange. Studiile au dovedti ca 80 la suta din oameni nu asimileaza decat putin peste 70 la suta din necesarul zilnic de potasiu, astfel ca acest mineral este intr-un vesnic deficit. Doza zilnica este de 4700 miligrame pe zi. Un sfat: o jumatate de avocado are 500 de miligrame de potasiu, iar o banana 400 de miligrame, in timp ce un cartof mediu are 1600 de miligrame.
Iodul este fundamental pentru un metabolism activ si aceasta ca urmare a faptului ca acest nutrient esential este "combustibilul secret" pentru tiroida. Glanda tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormonii T3 si T4, hormoni care ajuta la arderea caloriilor. Deficitul de iod duce la acumularea de kilograme, dar provoaca si o stare generala de oboseala si iritabilitate. O sursa excelenta de iod o reprezinta produsele lactate. Necesarul zilnic de iod este asigura de un pahar de lapte si o portie de iaurt, scrie Yahoo Healt.
Organismul functioneaza normal doar daca primeste toti acesti nutrienti esentiali, in fiecare zi. Solutia o reprezinta o alimentatie variata si diversificata, bazata in principal pe legume, fructe si cereale, fara a exclude lactatele si cel putin o portie de carne sau peste, in fiecare zi.