O lectie de nutritie

In teorie toata lumea crede ca stie ce inseamna „nutritie sanatoasa” si  „alimentatie echilibrata”, dar in fapt de cele mai multe ori gresim, iar greselile ne aduc prejudicii grave de sanatate.

Studiile au dovedit ca oamenii manaca monoton, mananca putine legume si putine fructe, prea multa carne, prea multe dulciuri, prea putine cereale integrale si prea multe fainuri rafinate. S-a dovedit ca oamenii beau prea putina apa si prea multe sucuri acidulate si dulci. O alta gresala este faptul ca femeile si barbatii consuma aceeasi cantitatea de alimente. Si mai grav este faptul ca, portiile copiilor sunt atat de mari, incat ar satura un adult. Si, din nefericire, un astfel de stil de viata este, foarte des, considerat sanatos. Din aceste greseli vin marile probleme legate de kilogramele in plus.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 Pentru toate aceste motive enumerarea principiilor alimentatiei sanatoase este o lectie necesara de la care nu trebuie sa lipseasca nimeni, pentru ca diferenta intre bine si ceea ce credem ca este bine este, uneori,  foarte mare.

 Principiul 1
Nu exista aliment perfect. Nu exista niciun aliment daunator. Necesarul de vitamine, minerale si nutrienti vine doar din consumul diversificat de alimente.
Exceptie: exista un singur aliment perfect – laptele matern, ca unica sursa de hrana pentru bebelusii de pana la sase luni.

 Principiul 2
Alimentatia trebuie sa fie diferita de la individ la individ in functie de varsta, sex, activitati generale si activitati ocazionale. 

Principiul 3
Exista sase categorii principale de alimente, care trebuie incluse, in proportiui variabile, in alimentatie.
1. Carne, peste si oua – asigura proteine si fier.
2. Produse lactate – asigura calciu si proteine.
3. Grasimi – sursa de vitamine A, D, E si acizi grasi esentiali.
4. Fructe si legume – sursa de fibre, vitamine, vitamina C, minerale si apa.
5. Cereale – asigura carbohidrati si proteine vegetale, vitamine din grupul B.
6. Apa – ca singura bautura esentiala.
Exceptie: Dulciurile si alcoolul nu fac parte din categoria alimentelor esentiale, dar pentru ca sunt o sursa de placere si convivialitate sunt acceptate si considerate necesare in alimentatie.

Principiul 4
Pentru a acorperi toate necesitatile nutritionale ale organismului, alimentele din fiecare categorie in parte trebuie consumate cat mai diversificat. Daca consumi doar mere si cartofi, de exemplu, nu inseamna ca mananci fructe si legume.

Principiul 5
O alimentatie echilibrata este evaluata saptamanal, nu zilnic. Este foarte sanatos sa consumi peste, dar in niciun caz in fiecare zi, ci de doua ori pe saptamana, dupa cum este foarte bine daca reduci consumul de carne, dar acest aliment este necesar unei diete echilibrate, si trebuie inclus in alimentatie, cel putin de doua ori pe saptamana.

 

 

Tags:
nutritie sanatoasa
cura de slabire
grasimi
proteine
vitamine
carbohidrati
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare