Nu credem ca este cineva care sa nu iubeasca mancarea greceasca, mai ales ca atunci cand te gandesti la meleagurile Greciei iti vine imediat cheful de vacanta si relaxare. Bucataria greceasca este uimitoare, dar salatele sunt o explozie de culori si arome care impresioneaza pe oricine. Fiecare tara are in fond propriul stil de salate, dar parca orice altceva paleste in fata unei salate grecesti. Includ alimente de sezon, ieftine, sanatoase, cu putine calorii si totusi atat de satioase. Plus de asta, cei care traiesc la Marea Mediteraneana sunt cunoscuti in toata lumea pentru longevitate, rata scazuta a cancerului si a bolilor de inima sau a bolilor circulatorii, iar de persoane cu probleme cu greutatea nici nu se pune problema. S-ar cerde ca exista un singur fel de salata greceasca, dar noi am gasit mai multe variante care sa-ti incante papilele gustative. Partea si mai buna este ca poti avea o astfel de salata pe post de garnitura daca adaugi ingrediente simple.
Gurile rele ar spune ca salatele mediteraneene se caracterizeaza prin branza, masline, crutoane si avocado, cunoscute ca aducatoare de kilograme, dar noi te asiguram ca nu este cazul daca adaugi la o salata o cantitate mica si potrivita din fiecare ingredient specific. In fond, cine spune ca salatele trebuie sa infometeze? Vei descoperi ca exista si salata care ofera rapid senzatia de satietate, care se mentine suficient de mult timp. Iata o salata greceasca diferita pentru fiecare zi:
1.Salata greceasca din crutoane
Ingrediente:
• 7-8 crutoane
• 2 cani de frunze de salata
• Zeama de lamaie
• 7-8 masline verzi, nesarate si fara samburi
• 6-7 rosii cherry
• 2-3 felii de branza feta
• 1 lingura de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• Oregano
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura de marar
• Rozmarin
2.Salata Cobb in stil grecesc
Secretul acestei salate este ca pe un pat de frunze de salata aranjezi frumos si in sir restul ingredientelor incat sa para un curcubeu, dar sa ai grija sa le tai marunt. Ingrediente:
• 2 cani de frunze de salata
• Zeama de lamaie
• Sare si piper dupa gust
•
3 linguri de branza feta sau branzica de vaci - vezi
aici moduri de a slabi cu branza
• 2 castraveti
• 6 rosii cherry
• 4 felii de avocado
• 1 ardei gras verde
• 1 ardei gras rosu
• Jumatate de ceapa rosie taiata julien
• 5-6 masline nesarate si fara samburi
• 2 linguri de ulei de masline
• Patrunjel
• Marar
• Oregano
3.Salata greceasca cu legume marinate
Legumele se marineaza peste noapte si sunt diferite ca gust si culoare spre deosebire de cele murate pentru iarna. Ai nevoie de:
•
3 rosii medii - vezi
aici marinarea in stil asiatic
• Jumatate de dovlecel sau zucchini
• 3 legaturi de patrunjel
• 1 legatura de marar
• 3 linguri de otet
• 2 linguri de ulei de masline
• Zeama de la o lamaie
• Sare si piper dupa gust
• Oregano
• Rozmarin
• 1 lingura de fulgi de chilli sau ardei iute, dar fara samburi
4.Salata greceasca cu fasole
Ingrediente:
• 1 conserva de fasole albe
• 1 conserva de fasole rosii sau negre
• 2-3 felii de branza feta
• 1 cana de spanac
• 2 castraveti
• Jumatate de ceapa rosie
• 2 rosii medii
• Patrunjel
• Marar
• Oregano
• 1 lingura de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 1 lingura de fulgi de chilli sau ardei iute fara samburi
• Jumatate de ardei gras rosu
5.Salata greceasca cu piept de pui marinat
Ingrediente:
• 1 cana de piept de pui (se marineaza 2-3 ore in sos de patrunjel, ulei de masline, sare si piper, marar, zeama de lamaie, otet, oregano, rozmarin, menta sau busuioc si putin otet, iar marinata se obtine la blender)
• 2 cani de frunze de salata
• 2 castraveti
• 2 rosii medii
• Jumatate de ceapa rosie
• 5 masline nesarate
• 2 linguri de branzica de vaci sau branza feta
6.Salata greceasca cu varza kale
Ingrediente:
• 2 cani de varza kale
• 7-8 rosii cherry
• 1 ceapa rosie
• Zeama de lamaie
• 1 ardei gras rosu
• 1 conserva de naut
• 1 lingura de ulei de masline
• 1 lingura de otet
• Sare si piper dupa gust
• Ierburi aromatice dupa gust
7.Salata greceasca cu paste integrale (melcusori)
Ingrediente:
• 4 linguri de melcusori integrali
• 1 cana de frunze de salata
• 2 castraveti
• Jumatate de ceapa rosie
• 7-8 rosii cherry
• Jumatate de conserva de fasole rosie
• Ierburi aromatice
• Zeama de lamaie
• Sare si piper dupa gust
• 2 linguri de branza feta