Obezitatea distruge rinichii

Nu s-a mai descoperit o persoana a carei greutate, impresionant de mare, sa atraga atentia mass-mediei mai ceva ca un magnet care atrage metalul. Sa se demareze o actiune in masa de salvare a persoanei obeze. Nu, nimic din toate acestea.

De data aceasta, obezitatea este aratata cu degetul, ca fiind cauza pentru inca o afectiune in plus: pietrele la rinichi. De ce ma rog, spun cauza pentru inca o afectiune in plus? Pentru ca orice persoana, care are o oarecare legatura cu domeniul sanatatii, stie ca obezitatea odata instalata conduce la alte afectiuni (cardiovasculare) ori le agraveaza pe cele existente.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Obezitatea, nu este o afectiune pe care sa o treci cu vederea, nu este o simpla durere de dinti, o rana la deget. Este o afectiune serioasa, care poate avea multiple efecte. Se poate ajunge la degradarea vietii, la lipsa activitatii sociale, la pierderea prietenilor, la imposibilitatea de  satisfacere a nevoilor fiziologice. Si cum, pentru un obez pastrarea optimismului este o piatra de incercare, aceasta clasa sociala, a persoanelor cu grave probleme de greutate, se inscrie pe lista celei cu tendinte sinucigase 

Cum se ajunge la obezitate? Cauzele sunt multiple, iar printre cele mai importante se inscriu: alimentatia dezechilibrata, sedentarismul si istoria din familie.

Numai ca de data aceasta nu o sa insistam pe cauzele obezitatii, fiindca nu asta ne-am propus in materialul de azi, ci mai precis in prezentarea unui alt efect posibil al acestei boli crunte. 

Legatura dintre obezitate si pietre la rinichi 

Cu totii am auzit, vrand-nevrand, de pietre la rinichi.Denumite astfel ori nisip la rinichi sunt formatiuni de minerale si saruri acide care implica dureri groznice la eliminarea pe cale naturala (prin urina).  

Iar acum, oamenii de stiinta au descoperit ca obezitatea favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi. Rezultatele studiului se gasesc in Jurnalul de Urologie. 

In cadrul studiului au fost implicati 3257 de subiecti, cu pietre la rinichi. Munca cercetatorilor a constat in determinarea indicelui masei corporale al fiecarui subiect in parte. Dupa ce s-a stabilit indicele masei corporale, oamenii de stiinta au determinat relatia dintre obezitate si pietrele la rinichi.  

S-a observat ca persoanele obeze (cu indicele masei corporale peste 30) aveau un risc cu pana la 40% de a dezvolta pietre la rinichi, in timp ce persoanele normale (cu un indice al masei corporale cuprins intre 18,5 si 24,5) aveau un risc cu pana la 20% de a face pietre la rinichi. Iata si motivul pentru care oamenii de stiinta au tras un semnal de alarma.  

Cat priveste persoanele cu grave probleme de greutate, ei bine in cazul acestora s-a discutat despre interventie chirurgicala pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Stati, nu va bucurati! Interventia chirugicala pentru eliminarea pietrelor la rinichi este rara, iata de ce obezitatea iese si de data aceasta in fata. Daca esti predispus la obezitate sau suferi deja de aceasta boala, esti pasibil sa faci pietre la rinichi.

Tags:
obezitate
insuficienta renala
pietre la rinichi
slabire
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare