Obezitatea: o problema cu multe kilograme
Stiintific se caracterizeaza printr-un exces de grasime, si constituie pana-n prezent cea mai mare problema a americanilor.
O statistica ingrijoratoare arata ca, unul din trei americani este obez.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ce este de fapt obezitatea
Obezitatea este calculata folosind un index al masei corporale, la care importante sunt: greutatea si respectiv inaltimea. Cum ne dam seama daca o persoana este obeza? Daca indexul masei corporale este mai mare de 30, abia atunci putem clasa persoana respectiva ca fiind obeza.
Obezitatea nu este o boala care nu tine cont de varsta, aceasta apare atatla copii cat si adulti. Aproximativ 9 milioane( aproape 15%) din copiii americani cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani sufera de obezitate, procentajul s-a dublat inca din anii 1960.
Obezitatea iti poate scurta viata, crescand riscul de dezvoltare a unui numar mare de afectiuni precum: hipertensiune, diabet, boli la inima si forme de cancer. Concomitent poate creste riscul pentru alte probleme de sanatate atata timp cat obezitatea creste.
Persoanele care au ceva kilograme in jurul taliei, decat in jurul coapselor ori picioarelor pot experimenta mai multe probleme de sanatate cauzate evident de obezitate.
Cauzele
Obezitatea se instaleaza din nenumarate motive. Adesea cativa dintre acesti factori sunt implicati. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale aparitiei obezitatii:
1.Zestrea genetica-reprezinta poate unul dintre cei mai importanti factori declasatori de obezitate. Genele sunt cele care transmit mesajele, atata timp cat programul este “setat” de asa maniera incat obezitatea sa se declanseze mai devreme sau mai tarziu nu se poate lupta. Din fericire, poti mentine greutatea, insa atunci cand, la mijloc este si o bola genetica lucrurile par imposibil de ajustat.
2. Influentele psihologice-unii cercetatori sunt de parere ca fiecare persoana detine o greutate deja stabilita de la care nu te poti abate. Chiar daca unele persoane pot avea aceeasi varsta, sex ori greutate nu inseamna ca, metabolismul lor este la fel, fiecare dintre noi suntem diferiti avem ceva unic in noi, iar unul din lucrurile care ne difera este si procedeul in care metabolismul functioneaza.
Pana la urma fiecare organism arde caloriile in mod diferit. Persoanele care au o rata mare a metabolismului necesita mai multe calorii pentru a-si mentine greutatea raportat la acele persoane care au o rata mai mica.
3. Dezechilibrul alimentar- daca esti un gurmand si iti place sa consumi mancaruri cu un continut ridicat de grasimi si calorii, s-ar putea sa devii obez.
Realitatea este sumbra, insa sa nu uita nicio clipa ca pana la urma suntem ceea ce mancam. Mancam sanatos, suntem sanatosi, iar acest lucru este vizibil.
Mancatul la ore total nepotrivite isi spune cuvantul, kilogramele vin cu usurinta, insa mai greu vor sa-si la revedere.
Lipsa unui program al meselor instaleaza un dezechilibru. In plus, se stie ca servirea meselor la ore tarzii ingrasa tocmai din pricina faptului ca nu exista activitate, in plus organismul se relaxeaza in timpul orelor de somn, existand riscul de a lua kilograme in plus.
Deci, daca vrei sa pierzi in greutate, un prim pas este sa bifezi pe lista lucrurilor pe care nu trebuie sa le faci si acesta cu servirea cinei tarziu.
Este bine sa-ti intocmesti un program al orelor de masa. Realizand un astfel de program iti vei invata organismul sa mananci corect. De asemenea, vei observa mai usor cand faci o abatere.
Corectandu-te vei intelege greselile realizate pana acum si nu-ti vei mai pune semne de intrebare, de ce abdomenul nu este plat ori de ce coapsele par mai mari decat saptamana trecuta.
- 1
- 2