Obiceiuri de gatit care iti saboteaza dieta

Daca te-ai hotarat sa gatesti mai mult acasa si sa reduci numarul meselor luate in oras, bravo tie! Desigur ca asa vei avea un control mai bun asupra caloriilor pe care le inghiti. Asta numai daca nu cumva faci greselile de mai jos, care chiar iti saboteaza dieta.  

1. Folosesti prea mult ulei 
 
Nu este un secret ca uleiul contine multe calorii, in medie cam 120 pe lingura. Unele retete precizeaza cantitatea exacta de ulei de pe care trebuie sa o folosesti, dar multe iti dau libertatea sa pui atat cat ai nevoie. Concret, cat ulei ar fi suficient? Incepe prin a pune o lingura pe care plimb-o pe toata suprafata tigaii. Tine cont ca tigaile anti-aderente au nevoie de mult mai putin ulei decat cele obisnuite. 
 
2. Pui ingredientele din ochi 
 
Nu spune nimeni ca nu stii cat inseamna o lingurita de sare sau o cana de paste, dar e mai bine totusi sa masori. S-ar putea ca azi sa fii mai obosita si sa nu apreciezi bine cantitatea, ceea ce poate inseamna multe calorii in plus, mai ales cand este vorba despre paste, ulei sau carne. 
 
 
3. Gusti prea mult mancarea
 
Gospodinele se satura cu mirosul, se spune in popor. Nu stim sigur cat cu mirosul, ci cat din gustat. Daca iei cate putin din fiecare aliment pe care il pui in salata sau in mancare, iar la masa mananci cantitatea obisnuita, cu siguranta ca vei fi mancat mai multe calorii decat trebuia. Inainte sa te apuci de gatit, ia o gustare usoara pentru a fi mai putin tentata sa gusti din toate. 
 
4. Urmezi reteta cu exactitate 
 
In principiu, acesta nu este un lucru rau, dar cand reteta presupune o groaza de calorii, nu este nimic rau sa incerci sa o faci mai sanatoasa. Vezi daca poti sa renunti la o parte din cantitatea de ulei, daca poti inlocui faina alba cu cea integrala sau daca poti injumatati cantitatea de smantana. Daca nu esti sigura de ceea ce faci, limiteaza-te la modificari mici, noteaza rezultatele si data viitoare vei sti daca e loc de mai bine. 
 
5. Faci prea multa mancare 
 
In loc sa gatesti pentru doua persoane, cate sunteti la cina, prepari o masa pentru 12, in ideea ca o vei congela mai tarziu. Conform acestui scenariu tu mananci mai mult decat ar trebui. In schimb, ai putea sa gatesti exact 2 portii ca sa nu mai fii tentata de mancarea care a ramas.
Tags:
gatit
dieta
bucatarie
greseli
calorii
mancare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare