Obiceiuri si ciudatenii culinare asiatice

Calatorii 05.05.2016 Livia Caled

Cred ca orice calatorie in Asia vine la pachet cu fascinatia permanenta pe care o simti pentru arta culinara de aici. In India o sa comanzi mereu la nimereala, sunt prea multe feluri de mancare si prea greu sa le retii pe toate, in Japonia n-o sa intelegi mare lucru din ce mananci, daca e desert sau fel principal, daca e peste sau leguma, in Thailanda o sa te indragostesti de gustul dulce-acrisor si o sa ai surpriza sa descoperi chiar un al 5-lea gust, combinatia de dulce-acrisor cu sarat si iute, iar in Vietnam o sa te indragostesti iremediabil de Pho, cea mai buna supa pe care ai mancat-o vreodata. 

Bineinteles, fiecare cultura are si ciudateniile ei culinare, traditii ce par rupte din alta lume, dar pana la urma, asta e farmecul pe care ni-l ofera calatoriile. Cu siguranta, un strain care vine in Romania, o sa se mire tare de obiceiul de Craciun, de la noi de la tara, de a te manji pe fata cu sangele porcului proaspat macelarit. 
 
Iata mai jos cateva obiceiuri neobisnuite noua si tot felul de ciudatenii culinare de prin Asia:
 
1. Pentru a nu incuraja obezitatea, in multe restaurante vietnameze, dupa ora 6 seara, poti comanda doar supa. Asadar, nu trebuie sa iti mai faci griji ca nu iti poti tine poftele in frau la cina, deoarece nimeni nu iti ofera mai mult de o supa. 
 
2. Japonezii au invatat sa gateasca cel mai otravitor peste din lume, pestele fugu. Pentru ca nu exista antidot pentru otrava din pestele fugu, bucatarii se pregatesc ani in sir sa-l prepare asa cum trebuie. Ca sa fie perfect preparat este musai sa contina putina otrava, nu suficienta cat sa fie letala, insa suficienta cat sa dea un gust deosebit mancarii.
 
3. Daca mergi in China si esti invitat la masa, incearca sa nu mananci tot si sa mai lasi putina mancare in farfurie. Daca lasi farfuria goala, gazda o sa se simta jenata ca nu ti-a pus suficient in farfurie si o sa aiba tot felul de ganduri in ceea ce priveste starea ta de satietate. 
 
4. In Japonia, tara politeturilor, nu se uita nimeni ciudat daca plescai cand mananci taitei sau ciorba. Dimpotriva, a plescai cand mananci este un semn ca iti place mancarea, cu cat plescai mai tare, cu atat gazda ta o sa fie mai fericita. 
 
5. In India este nepoliticos sa mananci cu mana stanga, aceasta fiind considerata prin excelenta impura. De ce? Pentru ca o folosesti in alte scopuri, nu tocmai igienice. 
 
6. In Filipine, Thailanda si Cambodgia se consuma frecvent oua de rata cu pui in ele. Se sparge coaja, se suge delicat sucul, dupa care se consuma si puiul, care trebuie sa aiba cam 10-17 zile. Se considera ca din aceasta gustare iti iei o importanta cantitate de proteine.
 
7. Daca ai ajuns intr-o tara unde mancarea se consuma cu betisoare, atunci e bine de stiut ca nu e tocmai elegant sa lasi betisoarele aiurea pe masa dupa ce ai mancat. Ele trebuie lasate intr-o pozitie anume, care simbolizeaza faptul ca esti plin de recunostinta pentru mancarea pe care ai consumat-o.
 
 
8. Thailandezii considera ca e nepoliticos sa infigi furculita in mancare, dupa care sa o bagi in gura. Furculita trebuie folosita intr-adevar pentru a lua mancarea, insa doar pentru a putea fi pusa pe o lingura si abia dupa aceea consumata. 
 
9. In Vietnam chiar se gateste carne de caine, mai ales la gratar si fiarta. De asemenea, gandacii crocanti, viermii de matase fierti sau prajiti, serpii pe bat si lacustele rumenite bine in ulei nu sunt o raritate, se gasesc pe strada si le poti consuma ca fast-food. Lacustele si gandacii sunt oferite in pungi de hartie si le consumi ca pe pop-corn.
 
10. Cambodgienii, la fel ca vecinii lor vietnamezii, nu se sfiesc sa manance gandaci si alte insecte care noua ne-ar intoarce stomacul pe dos. Pe langa gandaci si viermi de matase, cambodgienii mai consuma tarantule prajite. A-ping este o gustare traditionala cambodgiana, care de fapt este o tarantula prajita. Cambodgienii considera ca aceste gustari ii fac mai frumosi.
 
11. Sud-coreeni nu incep sa manance decat dupa ce persoana cea mai in varsta de la masa ia prima inghititura. Acesta este un semn de respect fata de cei mai in varsta.
 
Voi ce obiceiuri culinare ciudate ati intalnit?
 
 
 
 
Tags:
obiceiuri culinare
traditii asiatice
ciudatenii culinare
carne de caine
supa vietnameza
bucatarie asiatica
mancare indiana
mancare vietnameza
mancare cambodgiana
mancare thailandeza
mancare japoneza
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • 10 obiceiuri care iti ruineaza sanatatea Secrete

    10 obiceiuri care iti ruineaza sanatatea

    16.04.2014

    Desi citim peste tot despre cum trebuie sa mancam sanatos, este foarte greu sa ne schimbam obiceiurile culinare. Zicala "nicaieri nu mananci mai bine ca acasa" nu ascunde neaparat niste...

    mai mult
  • Mancare indiana de naut Retete de post

    Mancare indiana de naut

    28.03.2014

    Tii post si nu stii ce sa mai gatesti? Vrei o mancare sanatoasa si satioasa? Esti vegetarian sau vegan si cauti noi retete? Iti recomandam o mancare indiana cu naut, extrem de gustoasa. ...

    mai mult
  • Chana masala Retete fara carne

    Chana masala

    03.06.2013

    Azi iti recomandam un fel de mancare cu naut, numit chana masala, ideal pentru vegetarieni. Eu il gatesc frecvent si imi ia din ce in ce mai putin timp. Daca inainte stateam cu laptop-ul in...

    mai mult
  • Obiceiuri culinare de Paste Stil culinar

    Obiceiuri culinare de Paste

    22.04.2013

    Postul Pastelui se apropie de sfarsit, si ne pregatim pentru Duminica Invierii. In afara de pregatirea spirituala, traditia romaneasca cere mese bogate, iar produsele traditionale de Pasti sunt...

    mai mult
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare