Oboseala - cauze si solutii

Afectiuni 20.01.2011 Otilia Ignat

Oboseala este una din suferintele cele mai frecvente in prezent. Cauzele sunt diverse. Incepand cu prea mult efort psihic, prea mult stres si un ritm de viata prea alert si terminand cu alimentatia nepotrivita si insuficiente ore de somn. Web Med sustine ca lipsa celor sase-opt ore de somn zilnice sunt chiar principala cauza a oboselii.

Lipsa de somn duce la incapacitate de concentrare, iar in timp, la probleme grave de sanatate. Cea mai buna solutie este sa dai afara din dormitor toate obiectele electronice care te insotesc zi de zi. De la laptop, la televizor si telefon mobil.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

O alta cauza care iti tulbura orele de somn este sforaitul si apneea nocturna. Aceste probleme pot duce la accidente vasculare si la tulburari ale activitatii cardiace, dar si la oboseala cronica. Solutia acestor probleme o gasesti doar la medic, pe care trebuie neaparat sa-l consulti.

Alimentatia nepotrivita, dietele excesive, foarte sarace in calorii sunt o alta cauza a oboselii. Daca nu are combustibil, organismul nu poate functiona, iar combustibil inseamna mancare sanatoasa. Evalueaza ceea ce mananci, creste aportul alimentelor sanatoase care aduc zaharuri si proteine in organism.

Abuzul de cafea este o alta cauza. Daca pe moment este o sursa excelenta care te mobilizeaza si iti da energie, cafeaua consumata in exces duce la oboseala. O solutie este sa nu bei cafea fara zahar, care este principala sursa de energie a organismului. Daca iti dai un imbold, consumand o ceasca de cafea tare, asigura-te ca aduci si combustibilul necesar efortului.

Deshidratarea este una din cele mai comune cauze ale epuizarii fizice si ale incapacitatii de concentrare. Un alt simptom al deshidratarii este somnolenta. Deshidratarea este un fenomen care poate sa apara indiferent de anotimp, pentru ca necesarul de lichide al organismului este aproape constant, indiferent daca este vara sau iarna.

Prea putina activitate fizica si sedentarismul determina instalarea oboselii. Lipsa oricarei activitati in aer liber, determina incapacitatea organismului de a se adapta la efort, fie ca este un fizic sau unul intelectual. Solutia, cel putin 30 de minute de mers de jos. Putina miscare este cea mai buna pilula cu energie si cel mai bun antidot impotriva oboselii. Efectele benefice se vad imediat si sunt resmitite timp indelungat. 

Tags:
oboseala
diete hipocalorice
cafea
fitness
zaharuri
calorii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare