Oboseala cronica

Afectiuni 23.11.2011 Otilia Ignat

Oboseala cronica este una dintre cele mai raspandite afectiuni. Aperent cauzele sunt evidente, dar in fapt situatia este ceva mai complicata. Oboseala cronica este una din suferintele care se accentueaza in perioada rece a anului, lipsa soarelui si zilele scurte fac ca sindromul oboselii cronice sa afecteze pe foarte multi dintre noi.

Oboseala cronica este o suferinta pe care foarte multi dintre noi o ducem pe picioare. Simptomele includ oboseala coplesitoare, ce nu poate fi rezolvata numai prin somn, tulburari de concentrare sau memorie, dureri in gat, dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap neobisnuite, o stare de rau generala, balonare, diaree, frisoane, transpiratii nocturne, ameteli sau greata. De asemenea, persoana in cauza mai poate avea ameteli, tuse cronica, tulburari vizuale, alergii, palpitatii si tulburari de vedere.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Nu se cunoaste o cauza clara a acestei suferinte descrisa prin oboseala cronica. Exista o serie de factori despre care se stie ca declanseaza aceasta afectiune: infectiile virale, disfunctiile imunitare, dezechilibrele hormonale, stresul si deficientele nutritive. Un program dezordonat, munca in ture, stresul si rutina sunt si ei factori care provoaca oboseala cronica.

Oboseala cronica impune vizita la medic. Poti preveni si ajuta tratamentul printr-un program de viata echilibrat, respectarea celor opt ore de somn zinice. Culcatul si trezitul la ore fixe este o solutie buna care previne oboseala cronica. Alimentata sanatoasa, bogata in fructe si legume, dar si un aport echilibrat de grasimi si proteine previn si amelioreaza oboseala cronica. Suplimentele nutritive sunt si ele recomandate. Este foarte important sa-ti asiguri variatii in activitatea zilnica si sa gasesti timp pentru activitati in aer liber, chiar si in timpul sezonului rece. Activitatea fizica constanta previne aparitia si instalarea oboselii cronice.

Carenta de vitamina D, de care organismul duce lipsa in sezonul rece, este o alta cauza care favorizeaza oboseala cronica. Surse bune de vitamina D sunt pestele gras, nucile si lactatele.

Sunt utile si remedii naturiste. Astfel, ginsengul este folosit de secole pentru sporirea energiei si pentru a lupta cu oboseala. Echinaceea, sub forma de extracte previne infectiile si protejeaza celulele de invadarea virusurilor si bacteriilor, intarind sistemul imunitar. Si aromoterapia poate fi o varianta destul de buna pentru a te feri de aceasta afectiuni. Baile relaxante si masajul sunt solutii care te ajuta sa te relaxezi si sa ai parte de un somn sanatos si odihnitor, scrie Digherbs.

Oboseala cronica merge mana in mana cu stresul si creaza un cerc vicios care aduce grave prejudicii sanatatii.

Credit foto: http://www.freedigitalphotos.net/

Tags:
Oboseala cronica
iarna
vitamina D
oboseala
alimentatie sanatoasa
vitamine
fructe si legume
suplimente nutritive
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare