Orezul rosu - este sau nu cel mai sanatos soi de orez?

Cand vine vorba despre orez parca multi se feresc sa-l consume, mai ales daca este alb. Toata lumea stie ca are multe calorii si carbohidrati rai si nu prea se recomanda in dietele restrictive de slabire. Dar ce ai face daca ti-as spune ca mai exista un soi de orez, care pare sa fie cel mai bun dintre toate? Tine cont ca este recomandat mai ales in meniurile pentru copii nu doar gratie culorii vesele, ci si pentru beneficiile aduse sanatatii.
 

Ce contine orezul rosu?

 

 
Orezul rosu nu este o noutate in Romania, dar cu siguranta nu este atat de popular cum ar merita. Culoarea sa rosiatica este dovada faptului ca este plin de antioxidanti puternici de care organismul are nevoie pentru curatare si protectie, iar in plus mai contine vitamine, minerale, fibre si proteine. In plus, pare sa fie cel mai potrivit in diete si asta pentru ca are un numar nesemnificativ de calorii, incat nu are rost sa le numaram. Orezul ne place oricum pentru ca il putem prepara in numeroase moduri, dar acest soi, cu siguranta va da pe spate pe orice pretentios.
 
Orice persoana care isi doreste un stil de viata armonios trebuie sa aiba in casa orez rosu, iar asta pentru ca este neprelucrat. Se poate spune ca este o raritate in societatea actuala, avand in vedere ca putine produse se mai gasesc in stare pura. Nu te gandi ca acest orez are o culoare rosie precum ouale de Paste. Este un rosu mai pierdut, dar apa in care fierbe este de un rosu intens.
 
 
 
Am tot spus cat este de laudat si recomandat orezul rosu, dar haideti sa vedem si ce are mai exact in compozitie:
 
 
  • Contine cantitati insemnate de vitamina E si vitamina B6 ( absolut necesare organismului)
  • Minerale importante precum fier, zinc, magneziu si mangan
  • Un aport ridicat de fibre, ceea ce-l face mai satios decat celelalte tipuri de orez
  • Carbohidrati buni spre deosebire de orezul alb  - acestia sunt absorbiti lent, iar senzatia de satietate si nivelul de energie se vor mentine pentru mult timp
  • Lignani – putini au auzit de aceste substante, dar sunt cruciale pentru buna functionare a organismului; in fond, sunt niste compusi chimici grupati in asa fel incat sa imbunatateasca si sa mentina toate procesele din organism, fortifica sistemul imunitar, normalizeaza hormonii si previn aparitia celulelor canceroase
  • Antioxidanti puternici (cei rosii sunt considerati cei mai sanatosi)
  • Proteine vegetale de inalta calitate – pentru o dezvoltare sanatoasa in cazul copiilor si poate fi consumat inca din perioada de diversificare, dar numai sa fie pasat bine cu ajutorul unui blender
 
Nu intamplator orezul rosu este indicat si copiilor. In afara de nutrientii anterior mentionati, este usor de digerat, ofera satietate pe o perioada lunga de timp, curata organismul si il protejeaza de orice posibila anomalie.
 
 
 

Este bun pentru slabire orezul rosu?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Bineinteles ca DA. Se poate spune ca este mai sanatos si decat orezul brun sau negru, iar asta se poate datorita faptului ca are si proprietati depurative. Exista pe piata diverse suplimente de slabit pe baza de orez rosu, praf de orez rosu si se fac diverse bauturi si smoothieuri, pentru a se putea face o detoxifiere ca la carte. De asemenea, este la fel de benefic si daca este consumat in stare solida prin fierbere ca orice alt tip de orez. 
 
Alte beneficii pentru sileuta ar fi faptul ca accelereaza metabolismul, regleaza hormonii, care de multe ori reprezinta adevarata cauza pentru ingrasare, regleaza glicemia si normalizeaza nivelurile colesterolului, curatand arterele si sangele.
 
 

Cum putem consuma orezul rosu?

 

Putine magazine exista pe piata care vand orez rosu de calitate 100%. Cele mai sigure locuri ar fi plafarele si magazinele bio, iar cel mai calitativ orez este cel care provine din Franta si America de Sud.
 
Orezul rosu se fierbe destul de usor in apa, iar culoarea sa se va impregna atat in apa cat si in legumele cu care il combini. El poate fi utilizat la supe, salate, pireuri (dat prin blender), budinci, legume umplute, sushi vegan, smoothieuri si diverse alte mancaruri. Iti trebuie doar imaginatie.
 
 
Pentru o cura completa de 3 zile de detoxifiere in fiecare saptamana sau luna, poti combina orez rosu  cu Gomasio sau sare de susan asiatica si mere, daca suferi de hiperaciditate la stomac. Timp de 3 zile trebuie sa consumi 4 portii din amestecul obtinut din cele 3 ingrediente.
 

 

Tags:
orez
orez rosu
soi de orez
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare