Cum prevenim osteoporoza?

Osteoporoza este boala care afecteaza densitatea normala a oaselor, facandu-le fragile. Acestea devin in timp poroase, mai de graba spongioase si nu asa cum trebuie sa fie, dure asemeni unei caramizi. Acest dezechilibru al scheletului uman creste riscul ruperirii oaselor (fracturi). In prezent in Statele Unite se inregistreaza 10 milioane de persoane, in mare parte femei, care sufera de osteoporoza. Osteoporoza si-a capatat notorietate prin faptul ca afecteaza structura oaselor.

Fracturile de vertebre nu numai ca sunt dureroase, dar pot afecta coloana, cauzand o pozitie inconvoiata, distorsionand abdomenul si conducand la probleme respiratorii si gastrointestinale. Cele mai frecvente fracturi sunt cele de sold, si in general apar in urma unei activitati banale prin gospodarie, dar care se realizeaza cu mari eforturi. In unele cazuri este nevoie de ingrijire medicala. Rezultatul ar putea fi o durere pe termen lung, deformarea oaselor, o calitate mai proasta a vietii, chiar si complicatii cum ar fi pneumonie. Reconstruirea structurii unui os care a fost afectat de osteoporoza este destul de dificila, de aceea cel mai bine este sa se previna boala.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Putem insa preveni osteoporoza!

Un os normal este alcatuit din proteine, calciu si colagen. Oasele care sunt afectate de osteoporoza se pot rupe mult mai usor decat cele sanatoase, datorita unor factori mult mai "usori " decat cei care ar provoca o fractura.Osteoporoza nu cauzeaza simptome pana nu se vorbeste de o fractura. Unele fracturi ale oaselor pot sa treaca neobservate ani la randul. Cu alte cuvinte, pacientii nu sunt avertitizati de osteoporoza pana ce nu sufera de o fractura dureroasa. Important este sa se depisteze inca de la bun inceput, pentru ca astfel va scadea considerabil riscul unor eventuale fracturi.

Prevenirea osteoporozei  implica  schimbari in viata ta, asta incepand cu stilul de viata (dieta, sport). Urmeaza un regim sanatos si echilibrat, renunta la fumat, alcool, si nu in ultimul rand ia suplimente nutritive (vitamina D, calciu). Mentine-ti organismul sanatos facand sport. Iti vei mentine tonusul si oasele tari. Un alt lucru care te va ajuta considerabil sunt medicamentele recomandate de medic pentru osteoporoza.

Tags:
osteoporoza
dureri
varsta
prevenire
tratament
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare