Paine de casa

Ce poate sa fie mai bun intr-o zi rece decat paine facuta in casa. Moale, pufoasa, cu coaja crocanta. La toate acestea se adauga si bururia de a face paine in casa.

Ingrediente pentru 8 painici:  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

  • 500 gr faina (200 faina alba, 300 faina integrala) – este important sa adaugam si faina alba la paine pentru ca, facuta doar cu faina integrala va avea un gust ciudatel si nu va fi asa de pufoasa
  • 200 ml lapte
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 3 linguri ulei de masline
  • O lingurita de sare
  • Un praf de zahar
  • O lingurita de ceapa verde uscata (partea verde a cepei se pune la uscat si se pastreaza in camara sau exista si la pliculet in supermarket) 

 

 

Primul lucru este sa pregratim drojdia. O dizolvam bine in lapte caldut (nu fierbinte) cu zaharul si sarea. Lasam cinci minute si apoi o adaugam la faina. Incepem sa framantam faina adaugand si ceapa verde uscata. Daca mai este nevoie, adaugam lapte caldut sau apa calduta. Framantatul nu dureaza mai mult de 10 minute dar trebuie sa aveti rabdare si sa framantati pana cand coca devine elastica. La inceput e faramicioasa si apoi devine tare. Adaugam si uleiul, mai framantam un pic si apoi o punem la crescut. 20 de minute intr-un loc cald, ferit de curent, ii ajunge.  

 

 

 

Incingem cuptorul si pregatim o tava pe care punem hartie de copt. Aluatul il impartim in 8, ii dam o forma ovala si crestam cu cutitul. Le punem in cuptorul incins, la foc mic pentru 20 minute.

 

La sfarsit, facem testul cu scobitoarea si le ciocnim pe fund. Daca suna a gol, sunt gata. Nu-s rumene la suprafata pentru ca nu le-am uns cu nimic deci nu vor arata mult diferit fata de atunci cand erau crude. Sunt insa foarte bune, au coaja crocanta si miezul pufos. 

Et voila! Am facut si paine! 

S-aveti pofta! 

 

 Puteti face paine acasa si folosind o masina de paine.

Tags:
paine de casa
faina integrala
paine dieta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • diana
    1. diana 21.12.2009 23:02

    Eu sunt incepatoare intr-ale painii dar imi doresc tare mult o masina de paine desi nu e prea greu nici fara ea. Nu stiam ca dureaza mai mult decat normal. Bine de stiut ca exista si dezavantaje! :)

  • ioni
    2. ioni 17.10.2011 17:42

    astazi am facut si eu paine cu ceapa uscata,numai ca i-am adaugat si seminte de dovleac , in,chia, si am inpartit coca in doua.mi-a iesit minunat!!!!multumesc ptr reteta

  • ioni
    3. ioni 17.10.2011 17:42

    impartit*

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare