Painea sau mamaliga - care ingrasa mai mult?

Exista multe confuzii in ceea ce priveste consumul de paine si mamaliga, iar la noi in tara parca nu exista masa fara una din cele doua, dar oare care ingrasa mai mult si care favorizeaza aparitia problemelor de sanatate? Se pare ca nu exista nici o dieta pe baza de paine, dar in ceea ce priveste consumul de mamaliga da. Sa intelegem de aici ca mamaliga ar fi un aliat de nadejde pentru silueta? Cert este ca parca nici nu merge mancarea fara cateva inghitituri de paine sau mamaliga.
 
Pentru a vedea exact care aliment este mai nesanatos, va trebui sa facem o analiza pentru fiecare in parte, pentru a vedea daca exista atat parti negative cat si pozitive. Sa dezlegam misterul!
 

Painea – ingrasa sau nu?

 

Raspunsul este destul de evident. Painea obisnuita din faina alba de grau ingrasa si chiar favorizeaza si aparitia unor afectiuni grave precum cancerele digestive, obezitatea, boli cardiovasculare, inflamatii in organism si chiar afectiuni cardiovasculare. Acestea se intampla din cauza faptului ca se prepara din faina alba de grau, care este rafinata, contine gluten si are un indice glicemic mult prea mare. Consumand paine din comert nu facem altceva decat sa consumam un aliment cu calorii goale de pe urma caruia nu castigam nici un nutrient. In urma rafinarii, faina de grau isi pierde aproape toti nutrientii pretiosi.
 
Un alt aspect de luat in seama este faptul ca traim intr-o societate in care putine alimente se mai gasesc in stare pura, astfel ca multi folosesc diverse strategii de umflare a aluatului ca sa para cat mai pufos. Acest lucru face din paine, dar si alte produse de patiserie alimente destul de nocive din toate punctele de vedere.
 
 
Daca vei consuma o felie de paine, trebuie sa stii ca are destul de multe calorii si anume undeva la 200 si este evident de ce trebuie sa avem grija. Multi dintre noi nu se multumesc sa consume doar o singura felie. Painea din faina de grau intra in categoria carbohidratilor rai, care ne dau peste cap zaharul din sange si riscam sa facem diabet si diverse alte boli grave. Daca este sa privim problema din aceste puncte de vedere, painea cu siguranta ingrasa destul de mult si afecteaza si sanatatea daca se face abuz de ea si nici macar nu tine foarte mult senzatia de satietate dupa ce o consumam.
 
Exista insa si variante sanatoase pentru iubitorii de paine, care chiar nu pot renunta la ea. Putem sa cumparam din comert sau sau preparam acasa paine din diverse alte tipuri de faina si anume:
 
  • Faina de cocos
  • Faina de migdale
  • Faina de hrisca
  • Faina de soia
  • Faina din mei
  • Faina din seminte de quinoa
  • Faina din secara
  • Faina din konjac
  • Faina din orez
  • Faina de in
 
Pentru un aluat elastic si pufos putem adauga 2-3 linguri de faina de konjac pentru ca are proprietatea de ingrosare si merge combinata cu  oricare alt tip de faina. De asemenea, trebuie sa avem grija sa combinam paine doar cu legume, verdeturi, pateuri vegetale homemade si ierburi aromatice.
 
 

Mamaliga – ingrasa sau nu?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Spre deosebire de paine, mamaliga se prepara din faina de porumb care este destul de bogata in amidon si nici macar nu contine gluten. Din start are un mare plus pentru ca nu produce inflamatii si intolerante.  Faptul ca nu contine gluten o incadreaza in categoria carbohidratilor buni, care nu ne dau peste cap cantitatea de zahar din organism, iar senzatia de satietate dureaza ceva mai mult fata de paine.
 
 
In ceea ce priveste numarul de calorii, mamaliga se poate lauda cu 100 de calorii la o felie sau 3-4 linguri daca este preparata moale, deci in jumatate fata de cate calorii are painea. Diferenta reala intre mamaliga si paine consta in faptul ca nu contine calorii goale, ci o multime de nutrienti necesari organismului cum ar fi fibre, carbohidrati buni, vitamine si minerale. In America exista persoane care isi cumpara in mod special suplimente pe baza de amidon extras din porumb, deci trageti voi concluziile. 
 
 
Acestea fiind spuse, mamaliga ramane un aliment sanatos si dietetic, dar nu trebuie sa depasim o portie de o palma si sa o consumam in combinatii cat mai sanatoase.
 

 

Tags:
painea
mamaliga
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare