Paruski bukatarit?
Nu face parte din bucatariile de mare finete ale lumii, ci e mai degraba inclinata spre partea populara si clasica a gatitului. Ciorba, apoi un fel principal pe baza de carne si, in final, o bautura tare, sunt elementele comune traditionale. Dietetic, e bine de stiut ca bucataria ruseasca e mai degraba dominata de carbohidrati si de grasimi, decat de proteine, dar acest lucru se intampla datorita specificului vremii.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ingredientele de baza
De la Vest la Est si de Nord la Sud, actualul teritoriu al Rusiei e gazda unor forme de relief diferite, a unor temperaturi extreme, insa, cu toate acesta, imensa suprafata inseamna automat si recolte diverse. O caracteristica inedita a bucatariei rusesti o reprezinta legumele dar si fructele murate sau conservate, bogatia acestor sortimente. Castravetii si ciupercile reprezinta vegetalele cel mai des intalnite in industria muraturilor din aceasta tara.
Carnea – carnea de pui si de gaina este omniprezenta in Rusia, desi, fiind o natiune europeana, si porcul si vita isi gasesc locul lor; in zonele salbatice ale imensului teritoriu al Rusiei, carnea de vanat este principala sursa de hrana a populatiei;
Pestele – niciodata in istorie pestele nu a parasit vreodata mesele rusilor; pestele este considerat in Rusia si delicatesa si mancare simpla in acelasi timp; sturionul este un peste foarte pretuit si popular, fiindca icrele negre din sturion se afla la baza caviarului rusesc, cel mai scump din lume;
Legumele – rusii consuma multi cartofi si multa varza (salate de varza); castravetii (in special murati), ceapa, usturoiul, dar si ciupercile (foarte abundente in padurile Rusiei) joaca si ele un rol important in alimentati zilnica; cartofii merita un capitol separat, fiind legume de baza, preparata in felurile cele mai cunoscute posibile;
Alte produse de origine animala – rusii consuma multe oua, incepand cu micul dejun pana la masa de seara; untul este foarte folosit, atat la prepararea felurilor complexe de mancare, cat si servit simplu, cu paine; in ultimii zeci de ani maioneza a inceput sa fie folosita mult, spre disperarea doctorilor;
Mierea – regiunea Altay ofera una dintre cele mai aromate tipuri de miere din lume; mierea este folosita des in Rusia, aproape toate tipurile de deserturi (denumite general “zaedkami”) avand la baza mierea;
Produsele cereale au rolul lor bine stabilit si important in bucataria acestei tari, numeroasele sortimente de paine din secara, orz sau grau fiind marturie pentru acest lucru. Un proverb culinar rusesc spune ca “painea este capul oricarui lucru”.
Ciorbele in bucataria ruseasca
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves