Patru mituri despre alimente

Secrete 05.10.2012 Otilia Ignat

Este foarte bine daca alimentatia sanatoasa este o preocupare inclusa in viata de zi cu zi. Acesta este primul pas. Al doilea pas, la fel de important, este capacitatea de a face diferenta intre mit si adevar. La acest din urma aspect punem si noi, umarul si incercam sa demontam mituri si sa scoatel ma lumina adevarul. Exact acestea este si scopul celor patru mituri despre alimente luate in discutie acum.

Poti sa slabesti daca eviti anumite alimente. Fals! Pierderea in greutate nu are loc daca mananci mai des anumite alimente sau daca eviti altele si nu exista nici o combinatie miraculoasa de alimente care sa te ajute in acest sens. Singura regula de baza in ceea ce priveste slabitul este sa mananci mai putine calorii decat arzi in timpul activitatilor pe care le ai zilnic. Dietele proteice, dietele care se bazeaza in principal pe grasimi sau dietele hidrice care sunt toate diete disociate produc sacedrea in greutate, dar dau peste cap metabolismul, suprasolicita fictul, rinichii si pancreasul. In cursul unei diete care urmareste scaderea in greutate regula fundamentala este reducerea caloriilor zilnice, o alimentatie echilibrata si diversificata, alegerea alimentelor care contin nutrienti si putine calorii (vegetale, cereale integrale, carne slaba) si evitarea (nu eliminarea), zaharurilor.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Un amanunt: dieta Atkins, dieta keto, de exemplu, si in general toate dietele care se bazeaza pe consumul preponderent al proteinelor si grasimilor, se bazeaza pe consumul alimentelor satioase ceea ce te face sa nu poti manca mult, in orice caz nu mai mult decat arzi zilnic.

Cea mai buna regula, care ar trebui respectata toata viata, este sa mananci moderat indiferent de tipul alimentelor alese.

Mituri despre legume

Omul a fost vegetarian la origini. Aceasta este argumentul principal al vegetarienilor. Nu vreau sa-i supar pe vegetarieni, dar acesta este un mit. Adevarul este ca in urma cu cel putin un milion de ani stramosii omului consumau carne, de cele mai multe ori prajita, iar antropologii sunt unanimi in a afirma ca omul nu ar fi evoluat, daca nu ar fi consumat constant carne si daca s-ar fi multumit sa consume fructe si, eventual vegetale. Date recente arata ca omul preistoric era un mare consumator de carne inca de acum 2,5 milioane de ani. Veganismul (respingerea nu doar a carnii, ci a oricarui produs animal) este un concept inventat in anii '40 de catre englezul Donald Watson, un vegetarian declarat, care a decis sa duca modul lui de alimentatie la un nivel aproape fanatic.

Mituri despre diete

Glutamat monosodic este daunator si trebuie eliminat din alimentatie. Glutamatul monosodic este un aditiv alimentar, folosit frecvent in alimentele procesate. Putina lume stia ca exista alimente  care contin in mod natural glutamat monosodic. Carnea, alte alimente care contin proteine in afara de carne (fasolea, ciupercile), dar si rosiile, produsele pe baza de grau (painea, pastele fainoase), toate au concentratii ridicate de glutamat monosodic natural. Europenii si americanii consuma zilnic un gram, in medie, de glutamat monosodic, din surse naturale.

Mituri despre alimente

Eliminarea grasimilor din alimentatie este daunatoare. Adevarat! Eroarea vine din legatura care exista intre colesterolul rau si bolile de inima. HDL (colesterolul "bun") si LDL (colesterolul "rau") sunt de fapt lipoproteinele care contin exact acelasi tip de colesterol. HDL (lipoproteine cu densitate mare), este tipul de colestrol stocat in tesuturi, mecanism folosit de organism pentru reducerea fluxului de colesterol din sange. LDL (lipoproteine cu densitate scazuta) este colestrolul care se afla in circulatie si care este folosit in procesele metabolice naturale ca sursa de energie sau ca precursor pentru hormoni. Studiile au aratat ca o dieta bogata in grasimi determina o crestere a colesterolului total, in sange. In realitate, studii temenice au dovedit ca o dieta saraca in grasimi grasimi saturate nu determina o scadere a incidentei bolilor de inima in cazul celor care au o greutate corporala normala. Din anii 1970 si pana in prezent consumul de grasimi s-a redus in medie cu 10% pe persoana. Incidenta obezitatii a crescut cu un procent de 10-15%. Concluzia este ca o dieta cu un aport normal de grasimi ofera o confortabila senzatie de satietate si alte beneficii sanatatii: piele hidratata, tonus psihic si un echilibru mult mai clar al hormonilor, scrie listverse.com.

Evident, asteptam comentarii!

Tags:
Patru mituri despre alimente
mituri despre alimente
dieta sanatoasa
alimentatie sanatosa
colesterol
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare