Pentru carnati fragezi si sanatosi se pun urmatoarele ingrediente...

Retete cu porc 29.12.2017
Sarbatorile de iarna sunt pretextul pentru a consuma carnati proaspeti si fragezi. Desi ii gasim peste tot in magazine si supermarket-uri, calitatea lor lasa de dorit. Poate sunt mai atractivi si au arome deosebite, dar cand citesti eticheta afli ca exista si alte ingrediente pe langa condimente si carne care numai bune pentru sanatate nu sunt.
 
Nu cred ca este medic sau nutritionist care sa recomande consumul de mezeluri din comert si asta pentru ca sunt surse sigure de cancer. Pot contine resturi de sorici, slanina, aditivi, conservanti, sosuri, zahar rafinat si sare in cantitati mult prea mari, creand aciditate in organism. Pentru cei care nu stiu, carnatii din comert dar si alte mezeluri pot favoriza aparitia cancerelor, in special cele de colon si stomac, retentie de apa, colesterol ridicat, probleme cardiovasculare si chiar ficat gras.
 
Cea mai buna si sanatoasa alternativa este sa ne preparam acasa propriile mezeluri. Internetul este plin de retete inedite din toate colturile tarii care pot fi incercate si mai nou chiar si din tarile straine. Se pare ca fiecare zona este cu reteta ei in materie de sosuri, condimente si tehnici de realizare. Trebuie sa mentionez ca oricat de sanatosi ne-am dori sa ne iasa carnatii, tot trebuie sa punem putina grasime in ei ca sa se inchege compozitia si sa fie mai usor sa umplem intestinele.
 

Cum obtii carnati fragezi ca in vremurile de odinioara?

 

Chiar si cei care tin diete tot timpul anului sunt tentati sa guste din fragezii carnati din timpul sarbatorilor de iarna. Pana si realizarea lor este una distractiva, mai ales ca inainte de sarbatori se taie porcul, se curate intestinele si se gatesc mancaruri diverse  ca o intreaga traditie romaneasca. 
 
 
In ceea ce priveste realizarea carnatilor trebuie sa stii ca se fac din intestinul subtire al porcului, iar umplutura din carne tocata de porc. Condimentele si sosurile care se adauga depind in functie de preferintele fiecaruia. Unii prefera carnatii simpli ca gust si culoare, iar altii ii prefera pe cei mai rosiatici si picanti. Indiferent ce iti place, pasii sunt cam la fel si anume:
 
  • Sare grunjoasa, bicarbonat de sodiu si otet – pentru curatarea intestinelor si pregatirea lor pentru umplutura; cand se albesc atunci sunt curatate perfect
  • 3 kilograme de carne de porc ( pot fi si din carne putin mai grasa ( 1/3 grasime) in afara de macra si chiar ar ajuta la inchegarea compozitiei) – ce provin din fleica si pulpa
  • 1,5 kilograme de carne de vita
  • 3 capatani mari de usturoi – usturoiul este nelipsit din mezeluri si piftii
  • Sare grunjoasa pentru umplutura
  • 1 lingura de cimbru uscat
  • 1 de boia iute ( cei care adora mancarea picanta pot folosi condiment curry) – vor iesi niste carnati in stil mexican
  • 2 linguri de boia dulce – nu va ganditi sa adaugati mai multa boia, intrucat o sa va faca carnatii sa fie amari si sigur nu vreti asta
  • 1 lingura de piper negru sau piper cayenne ( cel din urma, ajuta la arderea grasimilor atunci cand sunt consumati carnatii si va impiedica acumularea unui numar mare de calorii)
  • Jumatate de lingura de ienibahar
  • Mate de porc ( intestinul mic) – acestea se curata foarte bine de resturi, dar cu mare grija ca sa nu le rupi; acestea pot fi curatate cu apa calduta acasa sau le poti cumpara gata curatate si pregatite direct din magazine
 
Ai nevoie de o masina buna de tocat ( sa nu uitam ca este destul de consistenta carnea de porc si cea de vita) si de un dispozitiv pentru umplerea carnatilor, prevazut cu un piston sau mic furtun si o manivela.
 
 
 
 
Pasii de realizare a carnatilor sunt urmatorii:
 
1.Se pregateste carnea tocata si se adauga condimentele mentionate anterior; eventual se mai pot adauga in functie de gust.
 
2.Intestinele cumparate sau obtinute in casa tot trebuie dezinfectate in apa calda cu sare, bicarbonat si otet.
 
3.Se face un  nod la un capat de intestin, se pune carnea tocata in masina si va veti folosi de manivela pentru umplerea intestinului; cand se formeaza carnatul, invartiti-l in forma de melc si continuati cu aceiasi pasi.
 
4.Daca sesizati gauri in intestine, umpleti-le cat se poate si faceti nod unde se opreste gaura chiar daca vor iesi carnati mai lungi sau mai scurti.
 
5.Cand sunt gata carnatii, se pun la congelator sau la afumat.
 
Ca sa-ti fie si mai usor sa faci carnatii iti poti lua 1-2 ajutoare, iar daca iti este frica sa nu te ingrasi sis a nu ai problem cu digestia, cel mai bine este sa ai o garniture bogata in legume si verdeturi la fiecare masa la care aveti carnati.
 
Ce alte retete mai stiti?
 
 
 
Sursa: slenderkitchen.com; taste.com;
 
 
 
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
carnati
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare