Pericolele care se ascund in aerul conditionat

Nu stiu ce ne-am fi facut zilele astea fara aer conditionat, dar stiu la ce riscuri ne expunem cand ne ascundem in casa si setam temperatura la 18 grade sau cand uitam sa schimbam filtrele. 

N-are rost sa facem o lista cu avantajele pe care le au aparatele de aer conditionat, caci le simtim pe pielea si in narile noastre, dar vrem sa va aducem la cunostinta ca folosirea neadecvata a acestora duce la aparitia sau la agravarea unor afectiuni
 
Acest tip de aparate dezvolta fungi, din cauza acestora organismul fiind predispus otitelor, rinitelor, sinuzitelor, bronsitelor si nevralgiilor, care se pot croniciza. Din cauza aparatului de aer conditionat te poti alege cu o raceala, dar nu din cauza curentului, cum ai crede, ci a microorganismelor precum bacterii, virusi si ciuperci care se strang in aparat. 
 
Pe langa gripa si infectii ale tractului respirator, expunerea la aerul conditionat poate cauza si boli mai putin cunoscute, cum ar fi paralizia faciala Bell sau poate declansa sindromul mainilor si picioarelor reci, dermatita a frigore si chiar Candida. 
 
Si tenul tau va avea de suferit daca nu respecti instructiunile de pe cutia aparatului de aer conditionat. Pielea ti se va usca foarte tare sau te poti alege cu sindromul de ochi uscat, ceea ce inseamna ca glanda lacrimala principala sau glandele accesorii nu produc suficiente lacrimi. 
 
 
Chiar daca dai o tura cu masina ca sa scapi de caldura, te expui acelorasi riscuri. In plus, Specialistii de la Louisiana State Medical Center au identificat nu mai putin de opt tipuri diferite de mucegaiuri in 22 din 25 de masini analizate. 
 
Oamenii de stiinta au ajuns chiar la concluzia uimitoare ca aparatele de aer conditionat reprezinta un factor favorizant al procesului de ingrasare. Explicatia pare a fi plauzibila: cele mai multe case si birouri sunt mentiunute la o temperatura constanta pe durata intregului an, ceea ce inseamna ca organismul uman consuma energie mai putina pentru ca nu trebuie sa munceasca pentru a se raci sau incalzi. 
 
Nici coloana vertebrala nu scapa de efectele negative ale aerului conditionat. Daca te asezi exact in bataia aerului, te poti alege cu dureri la nivelul cefei si cu nevralgii. Nici trecerea rapida de la canicula la temperatura prea scazuta nu este o solutie, pentru ca sistemul imunitar va avea de suferit si pot aparea dureri de cap, tulburari digestive si nervoase. Mai mult, in cazul persoanelor cardiace, exista riscul de stop cardio-respirator
 
Dupa ce ai citit aceasta lista, nu trebuie sa smulgi aparatul din perete, ci doar sa ai grija sa schimbi filtrele o data la doua luni si sa alegi unele de calitate. 
Tags:
aer conditionat
pericole
riscuri
boli
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare