Piersicile: un dulce necesar

Secrete 17.08.2009 Madalina Stama

Fibrele regleaza digestia, trateaza constipatia si diminueaza senzatia de foame. Piersicile au un efect usor laxativ, ceea ce mentine sanatatea sistemului digestiv. Daca ai probleme digestive consuma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, trei-patru piersici. De ce? Pentru ca acestea stimuleaza apetitul, secretia de sucuri gastrice, regleaza activitatea ficatului si a intestinelor.
Pe langa acest lucru contin cantitati importante de fier si potasiu. Pentru ca au continut caloric scazut te pot ajuta sa te mentii in forma. Vitaminele si mineralele din piersici le transforma intr-o alegere corecta pentru toate acele persoane care vor sa manance cat mai sanatos.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Piersicile joaca un rol deloc de neglijat in mentinerea sanatatii, mai precis intaresc sistemul imunitar, participa la detoxifierea organismului, previn infarctul si reduc drastic riscul de a dezvolta afectiuni cardiovasculare si cancer. Da, da ai auzit bine, piersicile detin nutrienti importati, care pot preveni cancerul.

 

Fitonutrientii din piersici confera protectie organismului pentru afectiunile cronice la inima (infarct), cancer si altele. Acelasi rol il au si antioxidantii din piersici. Piersicile detin proprietati antioxidante care ajuta in cazurile de cancer si inhiba actiunea tumorii. De asemenea, s-a aratat ca piersicile ajuta in afectiuni ale plamanilor, infectii ale ficatului, anemie si dureri reumatice.

 

Potasiu, de altfel regasit in piersici, este un electrolit care ajuta la mentinerea balantei de fluide din corp. Potasiu confera buna-dispozitie si reduce durerea. Reprezinta elementul-cheie in mentinerea homeostazei. Este esential in buna functionare a sistemului nervos si poate reduce durerile de cap si migrenele. Vitamina A se mai numeste retinol, este un antioxidant important, care lupta impotriva leziunilor de la nivelul tesuturilor sau celulelor.

 

Niacina sau vitamina B3 este folosita pentru decompunerea hranii. Vitamina C este importanta in procesul de crestere, dezvoltare si reparare a tesuturilor, mai ales in formarea de colagen, in plus participa la absorbtia fierului in organism, vindecarea ranilor si mentinerea oaselor tari. Niacina participa la secretia de hormoni. In plus stimuleaza circulatia sangelui si mentine stabila tensiunea. Studiile sugereaza ca piersicile sunt benefice pentru acele persoane care sufera de afectiuni coronariene. Descoperiile stiintice scot la iveala faptul ca o cantitate suficienta de vitamina C, in dieta de zi cu zi, reduce riscul de a suferi la un moment dat de infarct.

 

Piersicile sunt recomandate pentru ca lupta impotriva cancerului, in plus previn pierderea vederii odata cu inaintarea in varsta si reduc inflamatia. O piersica de dimensiune medie, consumata cu tot cu pielita acopera trei sferturi din doza zilnica de vitamina C. Fitonutrientii, antioxidantii si carotenoizii din piersici reduc riscul de a dezvolta cancer. Asa cum probabil stii deja rolul antioxidantilor este de a neutraliza actiunea radicalilor liberi care distrug celulele, impiedica distrugerea prematura a celulelor. Chiar si sucul de piersici este benefic sanatatii si asta pentru ca pastreaza proprietatile fructelor. Pentru a maximiza efectul, sucul se poate consuma inainte de masa.

 

Un studiu realizat in China a aratat ca femeile si barbatii care au consumat piersici mai mult de doua ori pe saptamana prezentau un risc mai mic de a dezvolta cancer, comparativ cu acele persoane care nu au consumat deloc. Gratie nutrientilor, piersicile pot fi incluse cu succes in programul de prevenire a mai multor tipuri de cancer. Te bucuri de mai multe beneficii daca optezi pentru piersici organice.

Tags:
piersici
dulce necesar
cancer
fitonutrienti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare