Pitiriazis versicolor: simptome si tratament

Afectiuni 05.12.2016 Livia Caled
Pitiriazis versicolor (Tinea Versicolor) este o afectiune dermatologica destul de comuna si este cauzata de niste ciuperci care exista in mod normal la nivelul pielii, insa, pe fondul imunitatii scazute sau din cauza umiditatii crescute, acestea se inmultesc si provoaca pete pe corp, mai deschise sau mai inchise la culoare. Pitiriazisul versicolor poate fi influentat si de factori genetici, excesul de sebum din piele, transpiratia abundenta, purtarea frecventa a unor haine din materiale sintetice sau anumite anticonceptionale.
 
Partea cea mai neplacuta a acestei boli este ca ea da un aspect al pielii foarte inestetic, motiv pentru care multe persoane care sufera de aceasta afectiune evita sa mai poarte haine prea decoltate. Din pacate, este foarte greu de tinut sub control ciupercile care provoaca aceasta afectiune, de aceea persoanele care au avut-o o data, se pot trezi din nou cu ea dupa cativa ani.
 
Cum se manifesta?
 
Pitiriazisul versicolor se manifesta prin modificari de pigmentare a pielii si aparitia unor pete rotunde, maronii, albe sau roz, care se intind in zona pieptului, pe gat, pe brate si pe spate. Aceste pete nu prezinta cine stie ce disconfort, cel mult niste mancarimi usoare, insa ele se inmultesc si dau un aspect al pielii foarte nesanatos.
 

Cum se trateaza?
 
Metodele de tratament pentru pitiriazis versicolor sunt destul de simple: spalatul pe cap si pe corp cu sampoane cu octopirox, sulfura de seleniu, zinc pirition, ketoconazol sau alte asemenea substante, spalatul pe corp cu sapunuri cu sulf, folosirea unor creme antimicotice (in special clotrimazolul) recomandate de medic sau farmacist. Unii medici prescriu o solutie care poate fi preparata la farmacie, aceasta se pare ca este una dintre cele mai eficiente metode de a tine sub control aceste tipuri de ciuperci.
 
 
Deoarece sampoanele care contin ketoconazol afecteaza ficatul, multe dintre ele, care contineau cantitati mai mari din aceasta substanta, au fost scoase de pe piata. 
 
Momentan, cele mai sigure sampoane sunt cele care contin octopirox si sampoanele clasice anti-matreata. Samponul trebuie lasat sa actioneze pe corp 5-10 minute inainte de clatire, iar tratamentul trebuie urmat cel putin 2 saptamani.
 
La cine apare?
 
Pitiriazisul versicolor apare atat la barbati, cat si la femei, mai putin la copii si batrani. Desi multe persoane sunt convinse ca aceasta boala se ia si isi fierb rufele dupa fiecare spalare, ea nu este contagioasa.
 
 
 
Tags:
pitiriazis versicolor
tinea versicolor
tratament
simptome
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare