Placinta cu peste
Placinta cu peste cere putina bataie de cap, dar merita. Este o cina perfecta, este foarte buna dimineata, este potrivita la pranz si este la fel de buna si calda si rece. Ca sa faci placinta cu peste ai nevoie de vreo patru-cinci cartofi mari, unt si lapte. Din toate acestea o sa facem un piure clasic de cartofi. Mai adauga o lingura cu smantana, vreo trei linguri cu parmezan ras si o lingurita scuturata de pudra de nucsoara, tot pentru piure. Mai trebuie sare si piper si, pentru o nuanta finala si speciala, o lingurita cu vraf de cimbru uscat. La toate acestea se adauga o nuca de unt si o lingura cu pesmet pentru uns forma in care o sa se coaca placinta cu peste si un ou pentru fata placintei.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Pentru umplutura din placinta ai nevoie de 500 de grame de file de peste alb si 250 de grame de file de peste gras. Iti mai trebuie sucul de la o lamaie. Adauga 85 de grame de unt, o legatura mare de partunjel, o lingura cu varf de faina, 500 mililitri de lapte, o lingura de smantana, sare, piper si trei galbenusuri de ou.
Pune la fiert cartofii. Cand sunt bine facuti striveste-i ca pentru piure. Adauga untul si laptele, apoi lingura cu smantana si parmezanul ras. La final nucsoara si cimbrul. Lasa piureul acoperti la temperatura camerei.
Pune apa la fiert. Pune in apa coaja de la o lamaie stoarsa si o lingurita de sare. Cand fierbe pune pestele gras, intreg si lasa-l sa fiarba vreo patru-cinci minute. Scoate peste gras si pune pestele alb. Lasa-l sa fiarba vreo cinci minute. Scoate-l si lasa-l sa se racoreasca. Pune intr-un vas untul, topeste-l si adauga faina. Stinge totul cu lapte si fierbe sosul pentru cateva minute pana ce se leaga putin. Lasa sosul sa se racoreasca. In timpul acesta toaca cu cutitul pestele, in bucatele nici foarte mari, nici foarte mici. Pune sucul de la lamaie si patrunujelul tocat marunt si amesteca.
Pune in sosul alb lingura de smantana si apoi, pe rand, amestecand dupa fiecare, galbenusurile de ou. Amesteca bine si combina pestele cu sosul alb.
Unge un vas care merge la cuptor cu unt si adauga pessmetul. Aseaza uniform compozitia de peste in sos, iar deasupra pune piureul de cartofi. Aranjeaza placinta frumos si fa-i o fata cu oul batut ca pentru omleta care trebuie intins egal peste stratul de piure. Pune si putin parmezan ras. Coace placinta la foc moale, vreo 40 de minute, in cuptorul bine incins inainte.
Serveste placinta cu peste dupa ce s-a racorit putin ca sa-i simti bine si gustul si aroma. O portie are circa 300 de calorii.
Pentru doamnele aflate la dieta, care prefera o varianta dietetica, cu mai putine calorii, inlocuieste cartofii cu telina, smantana cu iaurt si untul cu ulei. Vei scapa de vreo 150 de calorii la fiecare portie. Piureul de telina este perfect la gust, merge bine cu pestele si are doar un sfert din caloriile piureului de cartofi.
foto: goodfood.com