Polonezul, mai ospitalier ca romanul!

Oaspete in casa, Dumnezeu in casa”, spune un proverb polonez despre ospitalitatea acestei tari. Cunoscuta pentru calitatea preparatelor afumate din carne sau pentru felurile pe baza de varza, bucataria poloneza se inrudeste cu cea romaneasca prin existenta numeroaselor tipuri de supe sau de ciorbe. Ce mai putem spune? Da, clar: cartoful e dragostea principala a polonezului. Vedeti cum va devine draga pe loc aceasta bucatarie?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ingredientele de baza poloneze

Orice bucatar experimentat polonez va spune ca bucataria acestei tari este incomplete fara peste, cereale, fructe de padure, cartofi, ciuperci sau carne de vanat. Pentru a intelege mai bine de ce bucataria poloneza este considerata gustoasa, trebuie stiut ca produsele finite sunt mai mereu realizate in mod natural, traditional, fara ingrediente artificiale.

Carnea – cea de pui si de porc sunt cel mai des folosite, mai putin cea de vita; polonezii sunt recunoscuti pentru carnea afumata preparata, o reminiscenta a istoriei cand carnea trebuia conservata si pastrata pentru mai mult timp; la inceputul mesei, in Polonia carnea este servita rece, sub forma de aspic; mezelurile poloneze din carne cruda afumata sunt recunoscute pe plan mondial (in special carnatii);

Legumele – varza si cartofii sunt cele mai consumate; varza face parte din meniul zilnic traditional, in vreme ce cartofii se regasesc in alimentati curenta moderna; tot in aceasta categorie am putea adauga ierburile, cele mai folosite fiind mararul, chimenul si magheranul;

Ciupercile – traditional si istoric, ciupercile au inlocuit in Polonia mereu carnea, in perioada sarbatorilor religioase sau a posturilor; se consuma foarte mult ciuperci murate, dar si proaspete, in supe in special;

Sfecla rosie – are un capitol separat in alimentatia polonezilor, fiind servita atat la supe, in preparatele principale, dar chiar si la dulciuri; mai mult, polonezii folosesc si frunzele de la sfecla;

Pestele – heringul, in mod special, stiuca, pastravul, codul si crapul sunt nelipsiti de la mesele traditionale, si nu numai; starterele bucatariei poloneze sunt pline de peste, servit in general afumat sau marinat in otet; pestele este alimentul principal si din abundenta in partea de nord a Poloniei, acolo unde se afla o gramada de lacuri, dar si Marea Baltica.

Cerealele – centrul Poloniei este foarte bogat in culturi de secara si de ovaz, polonezii consumand mai degraba specialitati de paine pe baza acestor doua cereale, si mai putin din grau; secara este arhifolosita si la alte preparate traditionale, chiar si la supe sau la ciorbe; porumbul se cultiva in regiunile mai muntoase.

 

Feluri renumite de mancare poloneze

Tags:
mancare poloneza
restaurant polonez
polonia
bigos
zurek
chlodnik
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare