Pomelo, citrus daddy
Le ador pe cele dulci. Ciresele si portocalele sunt printre favoritele mele, dar nu stramb din nas cand vine vorba de citrice. Si slava Domnului, cand vorbesc de citrice, am o gama larga din care pot alege. Lamai, portocale, lime, mandarine, pomelo etc. Daca lamaia imi este prietena, cand o mancare nu-mi prieste, lime-ul ma ajuta sa dau jos, lejer, cateva kilograme intr-o dieta de slabit. Mandarinele le ador pentru ca imi sunt de un real ajutor cand nu am pofta de mancare.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Cand vine vorba de pomelo nici nu ma mai uit la pretul, scrijelit pe o bucata mare de carton, si scot oricat din portofol, doar sa-l vad ajuns in cosul meu de cumparaturi. Sunt manica dupa fructe si recunosc asta. Daaaaaaa, imi plac fructele! Obisnuiesc sa cumpar adesea pomelo, caci are ceva dupa care papilele mele gustative sunt lesinate. Amorezate dupa gustul fresh al acestui tata al citricelor, nici eu nu pot ramane indiferenta.
Salata de fructe, salata mixta cu pui ori creveti imi suna-n minte, dar musai sa aiba pomelo. Un pomelo mare, galben cu miez alb, dar merge si unul cu pulpa rozalie. Caci daca nu stiai, exista mai multe tipuri de pomelo. De obicei are coaja de-un verde palid, si este galben la coaja cand este copt. Culoare miezului variaza de la alb, la roz, pana la rosu.
Interesandu-ma mai mult despre acest fruct, considerat cel mai mare din familia citricelor, am aflat ca, se cultiva in Malaezia, California si Israel. Iar un pomelo care s-a bucurat de soare, poate ajunge si la 2 kilograme. It’s true! Chiar daca suna imposibil. Dar, am observant ca asiaticii, in special chinezii, il tot amintesc in bucataria lor, si nu numai. Oare de ce? Am stat sa ma gandesc si, raspunsul l-am primit de la un expert, care mi-a zis si de ce. Ei bine, se pare ca nu numai Malaezia si Indonezia ar fi tarile din care este originar fructul.
Se pare ca poporul chinez l-a cultivat timp de mii de ani. In plus, chinezii folosesc intr-un ritual de-al lor de exorcizare, coaja si frunzele de pomelo, pe care le fierb. Waw! Si cand te gandesti ca multi dintre noi il socotesc un fruct si-atat. Daca te-am facut curios, nu mai sta pe ganduri si da o raita prin supermarket, nu ocoli standul cu fructe, si nu sta prea mult la cel cu dulciuri:) Ca sa recunosti un pomelo veritabil, uita-te bine la forma sa, trebuie sa arate mai degraba a para. Nu te speria daca este prea mare, diametrul poate varia pana la 25 de centimetri.
Te intrebi cum se poate curata un pomelo? Prima data se taie circular (cu un cutit ascutit) o bucata din coaja (de sus, aproape de codita), dupa care, longitudinal se taie coaja in felii. Folosindu-te de degete se inlatura afara (impingand cu degetele inspre exterior) coaja de pe pomelo. Iar apoi nu-ti ramane decat sa elimini pielita. Vei observa ca miezul nu se aseamana cu cel al grepfrut-ului. Iar mie, sincer, imi place asta, caci detest ideea, sa curat portocale sau alte citrice, si sa ma umplu de zeama pe maini. Ei bine, pomelo strange aceasta zeama in “capsulele”, adica bobitele ce formeza miezul. Si ce mai miez. Yummy!
Cum sa-l gatesti
Ce sa faci cu el? Il poti servi proaspat pentru un mic dejun sau gustare sanatoasa, bobitele (pentru ca miezul este diferit de cel al grepfrut-ului) se pot adauga in salate. Stiu cateva retete, am facut o selectie a lor, si iata ce-a iesit.
- 1
- 2