Portocala

Se apropie perioada sarbatorilor si portocalele devin o obisnuinta in consumul de fructe, in crestere fata de lunile calduroase.

PROPRIETATILE DE BAZA

Vitamina C prezenta intr-o portocala este atat de consistenta, incat o singura portocala consumata asigura 115% din necesarul zilnic pentru aceasta vitamina, adica mai mult decat e nevoie. In componenta clasica a unei portocale mai intra apoi fibrele (12% din necesarul zilnic), vitamina B1, potasiul, vitamina A si calciul.

Fitonutrientii prezenti sunt extrem de bogati intr-o portocala, acestia fiind utili in dezvoltarea antioxidantilor.  Asa cum se stie, asocierea vitaminei C cu reducerea sanselor de dobandire a cancerului de colon este foarte prezenta. Prin urmare, consumul de portocale este direct legat de scaderea sanselor de dobandire a cancerului.

Daca se pune vreodata problema sa alegeti intre un pahar de apa in care a fost dizolvata o pastila de Vitamina C si un pahar de suc de portocale, mereu sa alegeti a doua varianta, fiindca pastila de Vitamina C are efecte pozitive generale, insa nu ajuta deloc in cazul particular al deteriorarii celulelor, lucru pe care il face insa cu succes un pahar de suc natural de portocale.

Fibrele dintr-un fruct ajuta la reducerea scaderii nivelului colesterolului si previn foarte eficient ateroscleroza. Vreti sa preveniti si pietrele la rinichi? Nimic mai simplu, consumati suc de portocale.

Continut caloric: 45 la 100 de grame de pulpa de portocala.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Portocala se consuma in majoritatea cazurilor direct, dupa ce i se curate coaja. Sucul de portocale, obtinut prin stoarcerea pulpei este cel mai consumat suc de fructe al Planetei. Coaja de portocale rasa se foloseste fie in compozitia checurilor sau a cozonacilor, fie in alte prajituri sau torturi.

Salatele de fructe care contin bucati de portocale sunt foarte gustoase, la fel ca si sucul de portocale in care se calesc putina ceapa si putin ghimbir, sosul final fiind foarte indicat pentru asezonarea cu somon sau cu ton.

Poate cel mai renumit fel de mancare complex care contine portocale se numeste Rata cu Portocale si este o specialitate frantuzeasca. Rata facuta la cuptor la foc mic este garnisita la final cu felii de portocale, care au rolul de a tempera eventualul disconfort creat de grasimea carnei de rata.

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • vera
    1. vera 05.12.2008 20:52

    Este fructul meu favorit de iarna si ma bucur ca e atat de bun pt sanatatea mea.

  • ANDRA
    2. ANDRA 13.01.2009 15:07

    portocala este foarte gustoasa si e cel mai bun si sanatos fruct

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare