Postul Pastelui
Multi dintre prietenii nostri tin Postul Pastelui, o idee foarte buna pentru sanatatea fizica dar si spirituala. Unii nu stiu exact ce pot si ce nu pot face, iar "traditiile" sunt adeseori contradictorii, si informatiile gresite. De aceea ne-am gandit sa va oferim cateva fapte despre Postul Pastelui si cateva retete recomndate, care sa va ajute sa il tineti cat mai corect si cu rezultate cat mai bune.
Nu uitati ca, in afara aspectului spiritual, postul are rol de detoxifiere dupa acumularile din iarna, ceea ce inseamna ca trebuie sa apelam la dietele cu legume de primavara,si nu sa inlocuim alimentele interzise cu altele la fel de grele sau procesate si pline de chimicale.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Numit si Postul Mare, deoarece este cel mai lung si mai solicitant dintre posturile crestin ortodoxe, in anul 2013 acesta a inceput in data de 8martie si se va incheia indata de 5 mai, idurand anul acesta in mod exceptional 49 de zile.
Regulile de postire sunt urmatoarele:
- Prima luni si marti din prima saptamana, post negru pana seara, cand se poate manca paine si se poate bea apa ( desi biserica recomanda aceste zile cu post negru complet). Aceleasi reguli se aplica intregii Saptamani a Patimilor (incepe in 27 aprilie), cu exceptia Joii Dulci.
- Miercurea se tine post pana seara, cand se pot manca cereale si legume fara grasime.
- Luni-vineri se mananca uscat doar seara, iar in weekend se pot manca mancaruri de legume cu untdelemn, paine si vin.
Dezlegarile sunt insa numeroase totusi, si au ca rol echilbrarea acestei detoxifieri:
Dezlegari la vin si ulei in Postul Pastelui:
Sfintii 40 de mucenici (9 martie),
Joia Canonului celui mare (24 martie)
Serbarea Buneivestiri (26 martie),
Sfantul Gheorghe (23 aprilie),
Joia Patimilor ( 2 mai)
Dezlegari la peste in Postul Pastelui
Joia Patimilor (Joia Dulce, 2mai)
Duminica Floriilor (nu intotdeauna, dar anul acesta da, 28 aprilie)
Precum vedeti, regulile sunt destul de aspre, si se potrivesc destul deputin cu felul in care majoritatea tine post. Gandurile bune, in general incercarea de a ne corecta propria persoana sunt bateria care permite omului sa treaca printr-un astfel de efort al organismului.
Cateva retete depost pentru dumneavoastra, alese cu grija: Varza calita in vas de lut, Rattatouile, sau Conopida si fennel gratinate. Multe alte retete de post va asteapta pe Dietetik.ro!
Noi va recomandam ca in aceasta perioada sa incercati sa obtineti in primul rand liniste interioara, sa adaptati regulile Postului Pastelui la sanatatea dumneavoastra, fara sa uitati ca rolul lui este acela de a ne scoate mai curati in primavara.