Povestea chiftelutelor

Citeam marturisirile unui bucatar celebru, care povestea ca acasa la el era rugat foarte des sa faca chiftelute. Erau mereu savurate, indiferent de ingredientele folosite. In acest moment povestea a devenit mai mult decat interesanta pentru ca era o lectie plina de idei numai buna de folosit in bucataria fiecaruia dintre noi.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Toata lumea stie sa faca chiftelute din carne, dar mai putini stiu ce trebuie sa puna in carne pentru a face din chiftelute un deliciu. Ingredientele care nu trebuie sa lipseasca daca folosesti carne este usturoiul, dar nu mai mult de unul, doi catei si un morcov (pe langa ceapa traditionala), dat prin masina de tocat. In loc de morcov poti incerca pastarnacul sau un cartof dulce. Neaparat pune multa verdeata. De regula se foloseste mararul, dar incearca sa faci chiftelute folosind parti egale de marar, leustean si frunze de telina si ai sa vezi atunci ... nebunie. Preferatele noastre ramana insa chiftelutele suedeze.

Delicioase sunt chiftelutele facute din doua tipuri de carne. Carne de vita si carne de curcan (vezi reteta de chiftele de curcan), carne de pui si carne de porc foarte slaba.

Chiftelutele nu pierd nimic din gustul specuial daca sunt coapte nu prajite. Dupa ce le-ai dat forma dorita tavaleste-le prin pesmet (doua parti) si faina (o parte), apoi le poti coace in tava de aragaz pe hartie de copt la foc potrivit, in cuptorul bine incins. Este drept ca trebuie intoarse, dar se vor rumeni fara sa fie prajite in ulei.

 

Un mod excelent in care le poti gati este sa le fierbi. Sunt delicioase daca stii secretul: se le pui la fiert in apa cu sare care clocoteste marunt si se le fierb la foc mic, nu mai mult de15 minute. Scoate-le din apa, lasa-le sa se scurga si combina-le cu sosuri si/sau paste. Evident tot niste chiftelute stau la baza minunatei ciorbe de perisoare...

Nu pot sa nu amintesc de chiftelutele de peste. Carne de peste toocata cu cutitul, indulcita cu miez de paine inmuiat in lapte, bine stoarsa, usturoi si verdeturi. Pune doua galbenusuri de ou la 400 de grame de carne, o ceapa tocata marunt si o bucata de telina data prin masina de tocat. Framanta compozitia bine, fa chiftelute si prajeste-le in ulei mult. Sunt savuroase!

Chiftelutele (coapte sau prajite), se poat face si din legume. Combina dovlecei (vezi aici retetea de chiftelute de dovlecei), cu ceapa verde si un cartof sau conopida cu telina si morcovi, sau cartofi si ceapa. Leaga legumele date prin masina de tocat cu ou, pune branza feta rasa,  fa-le bilute si coace-le sau prajeste-le, dar inainte imbraca chiftelutele intr-o haina din faina si pesmet.

Poti inlocui oul cu faina de in, iar branza feta cu tofu, daca vrei o varianta vegetariana 100%.

Compozitia de chiftelute, bine completata si injumatatita cu zarzavaturi, verdeturi, sare, piper si ierburi aromate poate fi coapta in tavile de cozonac si o sa ai un delicios...  cozonoac de carne, bun si rece, bun si cald, bun si simplu dar si cu tot felul de sosuri sau piureuri de legume alaturi. Gustos, simplu si foarte sanatos.

Chiftelutele sunt un fel delicios de mancare. Depinde doar de tine sa sa adaugi pe langa gust si calitatea de mancare santoasa.

Tags:
Povestea chiftelutelor
chiftele
stil culinar
legume
zarzavaturi
peste
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare