Povestea unei mese de seara sanatoase si delicioase

Dragostea trece prin stomac! Tuturor ne-au scapat  aceste cuvinte pe la urechi ori dincolo de buze. Legatura profana dintre acest sentiment nobil si organul nostru digestiv are insa si alte conotatii , dincolo de binecunoscutele ironii matrimoniale.  Avem stari emotionale declansate de stimulenti gustativi si olfactivi sau pur si simplu de procesul de preparare al unei mese. 

Spre exemplu, pregatirea unui mic dejun sanatos sau a unei cafele aromate, la care asortam cateva prajiturele sau un croissant pufos este inceputul unei zile pe care o vrem plina de energie. O zi in care ne oferim un ragaz “gustos” pentru planificarea intregii zile.  Cum iti inchei insa o zi care nu a iesit asa cum ai vrut? Noi iti propunem o “terapie“ culinara de deconectare - pregatirea unei mese in care sa dai frau liber creativitatii, cu care sa le incanti gusturile celor dragi.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ne-am obisnuit ca in bucatarie sa ne rezumam la a arunca ceva repede intr-o tava in cuptor sau sa punem repede niste legume si niste carne la fiert sau prajit si sa ne asezam sa ne linistim dupa o zi la serviciu, cu gandul ca oricum ceva mai bun si mai sanatos nu putem pregati intr-un timp scurt. Dar ce ati spune daca v-am da reteta unui final de zi delicios si cu un gust complet, gatit in cel mai scurt timp?

La ce te gandesti cand vine vorba de sosuri? Le-am putea asemana cu acele accesorii care dau nota distinctiva unei tinute ori parfumul care face simtita o prezenta. Sosuri albe sau sosuri brune, toate “imbalsameaza” felurile de mancare, dandu-le acea savoare aparte.  Dupa o zi plina ne putem juca cu cateva ingrediente aromate pentru a crea sosuri care pot fi combinate cu legume, peste, carne rosie, paste. Astfel, poti experimenta in bucataria ta gusturi noi, nebanuite, care iti vor da, in final, satisfactia propriilor retete.

Piperul negru, scortisoara, boabele de mustar, ardeiul iute sau ceapa sunt ingrediente des utilizate in sosuri si indeplinesc rolul de accelerator al metabolismului, cu alte cuvinte te ajuta sa fii in forma.

Astfel, sosurile sunt contribu?ia personala a celui care gateste si posibilitatea bucatarului de a varia un meniu care adeseori pare plictisitor si sarac, care sa surprinda si sa incante papilele gustative ale mesenilor. Un fel de mancare nu este banal decat daca il lasam sa fie asa. Si, de multe ori, acel plus de gust de care avem nevoie se ascunde chiar in bucataria noastra.

Tags:
Povestea unei mese de seara sanatoase si delicioase
regim de viata sanatos
mancare
alimentatie
calorii
calculator calorii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare