Nu credem ca este cineva care sa nu aprecieze gustul si textura iaurtului grecesc. Este atat de cremos si fin in acelasi timp incat creaza dependenta si partea buna este ca poate fi consumat chiar si in curele de slabire sau mentinere. Desigur, daca vrei o slabire uimitoare este indicat sa-l alegi pe cel cu putine grasimi sau degresat. Din pacate, se intampla uneori sa nu-l avem in casa exact atunci cand ni se face pofta si parca drumul pana la magazin pare prea lung. Acest iaurt este atat de popular incat nici in magazine si supermarketuri nu-l gasim mereu. Daca ar fi sa-l comparam cu alte produse lactate, iaurtul grecesc este de departe cel mai gustos si mai sanatos. Are ceva aparte si nu are cum sa nu-ti incante simturile. Este cremos, racoritor si potrivit de acrisor. Parca orice mancare iese din banalitate cu ajutorul lui. Acestea fiind spuse, iti propunem sa-l prepari simplu si rapid acasa in cantitatea pe care o doresti. Asa te asiguri ca nu-ti lipseste niciodata din casa.
Ce este atat de special la iaurtul grecesc?
Exista multe tipuri de iaurt pe piata, dar pare ca nimic nu se compara cu iaurtul grecesc. Parca cu un iaurt simplu nu iese asa gustoasa supa a la grec, nici humusurile din legume si nici porridge. Parca si salatele simple devin mai interesante daca il adaugi chiar si intr-o cantitate mica.
Lasand deoparte textura si gustul, iaurtul grecesc vine la pachet cu multe beneficii pentru slabire si sanatate. Mentionam aici continutul scazut de lactoza si zer, care sunt eliminate in timpul prepararii. Asta inseamna ca este cat se poate de fin si nu provoaca disconfort persoanelor care sufera de insuficienta lactica.
De ce este indicat in dieta? Ei bine, contine o cantitate dubla de proteine de calitate fata de alte produse, mai multe probiotice calitative si are calitatea de a stimula metabolismul. Combinandu-l cu tot felul de legume, verdeturi si fructe, indiferent de forma in care sunt pregatite, vei avea numai beneficii. Digestia ta va fi mereu “rasfatata”, iar tractul intestinal se va mentine curat in permanenta.
Cat despre sanatate, putem spune ca este bogat in potasiu, calciu, vitamina B12 si probiotice, dar care sunt mai repede asimilate de organism la nivelul tractului intestinal spre deosebire de iaurturile obisnuite. In plus, cantitatea de potasiu te va ajuta sa scapi de inflamatiile din corp.
Putem prepara acasa iaurtul grecesc?
Un iaurt atat de fin si fara cusur iti da impresia ca presupune anumite trucuri de preparare pe care doar grecii le cunosc, dar nu este imposibil sa-l preparam acasa. Vei fi uimit sa afli ca ai nevoie de ingrediente la indemana si destul de ieftine, iar pasii de preparare nu-ti vor da de furca chiar daca nu ti-ai mai preparat niciodata propriul iaurt grecesc. Iata despre ce ingrediente este vorba:
- Lapte de capra - tipuri sanatoase de lapte aici
- Lapte de vaca
- 200 mililitri de smantana nepasteurizata – sa nu alegi cea mai grasa smantana daca vrei iaurtul pentru cura de slabire sau mentinere
- 1 lingurita de sare
In mod normal, ai nevoie de 1,5 litri de lapte in total, dar fiecare tip de lapte mentionat trebuie sa reprezinte jumatate din cantitatea necesara per total.
Accesorii necesare pentru iaurtul grecesc de casa:
- Mult tifon curat – de mari dimensiuni
- Un vas adanc – pentru a fierbe laptele
- 1 strecuratoare – te asiguri ca laptele este curat 100%
- Un borcan de depozitare de dimensiunile dorite
Pasi simpli de preparare pentru un iaurt grecesc cat mai aproape de cel original:
1.Se pune laptele la fiert in vasul adanc si se amesteca permanent ca sa te asiguri ca fierbe bine. Focul trebuie sa fie la mic ca sa nu dea in foc, iar cu o lingura de lemn poti orienta spuma spre centrul vasului.
2.Smantana se adauga atunci cand stingi focul, dar trebuie sa te misti repede. Adauga sarea si amesteca bine tot.
3.Pastreaza un rest de smantana si pentru fundul si peretii borcanului ales ca rezultatul final sa fie cel dorit.
4.Lasa vasul pe aragaz, fara foc, timp de jumatate de ora.
5.Amestecul de lapte si smantana trebuie sa fie usor caldut cand il adaugi in borcanul de depozitare.
6.Borcanul se acopera cu tifon, un prosop gros sau o patura si se tine la rece timp de 24-36 de ore.
7.Se scurge zerul cu strecuratoarea si se adauga iar in borcan.