Presedintele F. R. de Baschet: “Nu mai inlocuiti orele de sport cu alte materii”

Aproape jumatate dintre adolescentii din UE sunt supraponderali sau obezi arata statisticile. Despre importanta sportului in educatia copiilor si beneficiile pentru sanatate am vorbit cu Horia Paun, presedintele Federatiei Romane de Baschet.

Exista inca in scolile din Romania cazuri in care orele de sport sunt neglijate pentru a favoriza alte materii. Ce credeti ca ar trebui sa se intample ca la ora de sport sa nu se mai aprofundeze matematica sau limba romana?

Orele de sport din cadrul orelor de gimnaziu ar trebui sa devina adevarate ore de sport,  unde copii sa inteleaga ca daca suntem sanatosi dam un randament mai bun la scoala.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Din pacate in scolile din Romania sportul este inlocuit des de alte materii. Impreuna cu Ministerul Educatiei ar fi nevoie de proiecte comune unde specialistii sa mearga sa prezinte programe in scoli si sa le arate copiilor ce inseamna sportul.

Copiii au nevoie de modele care sa le vorbeasca despre beneficiile pe care le aduce. Impreuna cu Ministerul Tineretului si Sportului am putea face un program in care sa stimulam sportul la nivel scolar si sa atragem si noi sportivi de performanta.



In Romania baschetul e al doilea sport ca popularitate dupa fotbal. Cum isi poate da seama un parinte la ce sport e bun copilul lui?

Ar trebui sa il aduca la sala, sa inteleaga ca sportul e un lucru benefic pentru sanatatea copilului si dezvoltarea ulterioara. Oamenii care lucreaza in baschet ar putea decide daca e potrivit sau nu copilul pentru sport. Baschetul se joaca in general cu oameni cu o talie peste medie insa nu tinem neaparat seama de acest criteriu. Sunt oameni cu talie normala care fac fata cu brio in campionate importante cum ar fi NBA.

Practicarea unui sport in viata are pondere la admiterea in universitatile de top din strainatate. Cat de important este de fapt sportul in formarea copiilor?

Copii ar trebui sa inteleaga ca daca vor face sport pot sa ajunga la un nivel inalt, pot sa se realizeze in viata fie pe plan sportiv, fie pe plan academic. La unversitatile de top din straintate se cauta oameni care au facut sport de echipa.

In acest cadru propice, unde sportul poate sa dezvolte calitati ca spiritul de echipa si competitivitatea, aceste atribute ajuta. Pe de alta parte universitatile si companiile sunt interesate de profilul angajatului care poate sa lucreze sub stres, in echipa si sigur va da randament mai bun decat un tanar care nu a facut sport.

Cum ii motivati pe parinti sa isi indrume copiii spre practicarea unui sport de performanta?

Cand se trece din clasa a 4-a in clasa a 5-a si din clasa a 8-a in clasa a 9-a ne confruntam cu pierderea tinerilor care jucau in echipele cluburilor. Nu putem impiedica acest lucru decat daca ii convingem pe parinti de beneficiile practicarii acestui sport. Trebuie sa facem o programa care nu interfereaza cu scoala. Avem deja o strategie in acest sens.

Intotdeauna daca faci cu pasiune ce faci si ai un obiectiv bine definit, invatatura si sportul se pot impleti si vei avea rezultate bune. Sportivii care sunt performanti in baschet sunt performanti si la scoala. Nevoia de competitie si de a fi cel mai bun, o deprindere pe care o inveti la sport ajuta si in activitatea scolara.

Ideea e sa atragem, sa convingem parintii si copiii sa vina catre sport si apoi sa ii redirectionam spre sporturile care li se potrivesc. Acest lucru ar fi posibil daca federatiile sportive ar colabora mai mult intre ele.

 

Tags:
federatia romana de baschet
baschet
sportivi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • horia paun
    1. horia paun 03.07.2014 19:02

    Imi cer scuze, sunt un dobitoc care nu am habar despre ce vorbesc. Nu stiu nimic de sportul scolar dar imi place sa dau cu parerea. Ce, profesorii de educatie fizica din scoli sunt specialisti? Nu, ei sunt caratori de rahat! Ce, exista Olimpiada Nationala a Sportului Scolar in care sunt implicati copii, zeci de mii, de la primar si gimnaziu pana la liceu. Cum dracu pot sa-mi ia astia interviu nu stiu, dar uite ca o fac! Cat de dobitoci si ei!

  • mata
    2. mata 03.07.2014 22:01

    horia esti un mancator de cacat,asa ca poti sa-ti dai cu parerea la chestia ca iti place sa mananci cacat.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare