Pro si contra bucatariei franceze
Am avut norocul de a calatori de cateva ori in Franta si de fiecare data am gustat cat mai multe. Un pic de acolo, mai mult de acolo, o gustare undeva, o masa copioasa in alta parte, dar, de fiecare data, in limitele bucatariei frantuzesti.
Practic cea mai recunoscuta bucatarie a lumii, cea franceza si-a castigat renumele inca de acum sute de ani, in special gratie micilor producatori care au oferit restaurantelor si magazinelor alimente de calitate. La fel ca in Italia, veti spune! Asa si e, numai ca in Franta, in timp, bucatarii au dus arta culinara la standarde emancipate si nemaintalnite. Nu intamplator Ghidul Michelin, care recunoaste cele mai stilate, scumpe si inovatoare restaurante ale planetei, are parinti francezi.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Cat priveste puterea calorica a bucatariei frantuzesti, multi oameni cred ca aceasta este scazuta, pentru ca apartine marii bucatarii mediteraneene, dar aparentele pot insela. Multe feluri de mancare au la baza carne, cartofi sau fasole, asa ca e bine sa fiti atenti ce sa comandati daca tineti la silueta. Din fericire pestele este insa prezent in majoritatea oraselor si restaurantelor. Va propun sa cunoastem, in mod prietenos si util, cat mai multe dintre caracteristicile unei adevarate regine culinare mondiale, bucataria franceza.
Atentie – calificativele pro sau contra sunt oferite tinand cont de tematica acestui site, care presupune un stil de viata si de alimentatie sanatos si echilibrat.
Ingredientele de baza
Painea si produsele fainoase – cum sa nu-ti placa painea si toate produsele derivate in tara care a dus la extreme practica acestor produse? Poate cea mai recunoscuta patiserie a lumii, patiseria din Franta cuprinde de la clasicele si crocante baguette pana la delicioasele croissante, servite in mod special la micul dejun. E pacat sa ajungeti in Franta si sa nu consumati paine traditionala. Eu de fiecare data mi-am inceput diminetile pariziene nu numai cu un croissant cald si atat de delicios incat mi-as fi dorit sa nu existe nicicand dupa-amieze sau seri, dar si cu o bagheta crocanta, doar putin imbogatatita cu unt si cu un mezel fin afumat, care sa nu estompeze gustul baghetei.
Verdict: Pro – pentru gust si calitate, contra - pentru cantitatea de carbohidrati. Asadar, atentie la cantitati, sa nu veniti cu vreo 4 kilograme in plus dupa 6 zile de vacanta.
Ierburile – Cine nu a auzit de faimoasele Herbes de Provence? Eu am mereu in sertare asa ceva, cred ca si unii dintre voi la fel. Acestea reprezinta un amestec uscat de rozmarin, busuioc, dafin, cimbru si levantica. Intreaga combinatie se foloseste pentru asezonarea mancarurilor pe baza de carne si de peste, sau in unele tipuri de salate. Alte ierburi intens folosite de catre gospodinele franceze sunt dafinul, taragonul si cimbrul.
Verdict: Pro – de ce sa spunem nu ierburilor? Ar fi bine totusi daca va puteti procura Herbes de Provence care chiar sunt produse in Franta sau in tari cu puternica traditie in cultivarea ierburilor de calitate.
Legumele – pe langa cartofi, fasole sau morcovi, de o mare popularitate se bucura vinetele si dovleceii, iar ca delicatesa trufele, insa acestea sunt foarte scumpe si nu pot fi servite decat in restaurantele foarte bine cotate; in Franta legumele se prepara sau se consuma, in cea mai mare parte, chiar in ziua in care au fost achizitionate, pentru a savura din plin prospetimea naturala; andivele si sparanghelul devin din ce in ce mai populare, atat in preferinta celor care gatesc acasa dar si in randul restaurantelor; de-altfel, credeti-ma, e de ajuns sa studiati orice meniu de restaurant in Paris pentru a regasi, de fiecare data, preparate pe baza de andive sau de sparanghel.
Verdict: Pro – cand este preferata prospetimea, cand se cauta legume speciale, cand sunt atat de importante in stilul de viata al francezului – e pacat sa ne opunem.
Carnea – pe langa clasicele pui, vita, porc, rata sau gasca, in bucataria franceza se consuma si carne de cal sau de iepure. Oh la la! Carnea de cal se gaseste chiar si la supermarketuri, in special sub forma de mezeluri. Nu trebuie sa va tina stomacul, fiindca nu veti simti o diferenta majora fata de alte produse din carne de porc sau de vita, decat daca ati studiat gastronomie fina timp de 5 ani, cu bucatari de renume mondial.
Verdict: Pro – pentru aportul de proteine dar si pentru calitatea ridicata a unor produse, contra – vorbim de carne de porc, in primul rand, si aici se inchide discutia.
- 1
- 2