Pro si contra bucatariei italienesti

Asadar, o moda, o moda permanenta, din fericire. Mai mult decat atat, este una dintre cele mai inventive bucatarii mondiale. Si cum norocul m-a insotit de multe ori in calatoriile mele culinare, vreau sa va povestesc acum cateva dintre experientele pe care le-am intalnit in Milano, Roma, Venetia, Como si Verona, orasele in care am avut onoarea de la sta la masa, in tihna, si in care m-am bucurat de deliciile bucatariei italienesti, alaturi de italieni.

Multi specialisti in diete si sanatate corporala s-au intrebat cum de italienii nu sunt un popor de oameni supraponderali, din moment ce consuma foarte multi carbohidrati, in special in urma sutelor de feluri de paste si de pizza. Secretul sta in prospetimea si autenticitatea ingredientelor (cat mai naturale, neafectate de E-urile periculoase), dar si in combinarea inteligenta a acestor ingrediente. Da, aici stau multe secrete ale bucatariei din Italia. Si un proverb culinar Italian: “Cu cat ingredientele sunt mai proaspete, cu atat mancarea e mai gustoasa”.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Bucataria italiana s-a extins in preferintele marelui public gratie restaurantelor italienesti. In viata social-culinara mondiala, Trattoria a devenit astazi echivalentul bucatariei italiene. Practic, multe dintre restaurantele cu profil italian din lume au imprumutat si denumirea de trattoria, insa doar putine tin cont cu adevart de caracteristicile unui asemenea local: seviciu informal, lipsa meniurilor scrise, preturi mici. Iar cine a luat masa macar o data intr-o mica trattorie din Toscana, intr-o seara calma si calda de iulie, isi va aduce aminte de acest moment toata viata. Garantat.

Bucataria italiana este insa si riscanta pentru amatorii din lumea restaurantelor: trebuie mare atentie la modul de preparare si la ingredientele folosite.

Alaturi de multe alte feluri si ingrediente pe care le vom diseca mai jos, trebuie sa mentionam pentru inceput mezelurile italienesti. De ce? Fiindca sunt cele mai renumite si gustoase din lume: cine nu a auzit de mortadella, de sunca de Parma, de prosciutto crudo sau de salami? Tehnica prepararii si afumarii mezelurilor italienesti reprezinta un mare atu pentru bucataria acestei tari.

Italienii sar deobicei peste ceea ce majoritatea europenilor numesc micul dejun, si consuma doar espresso sau cappuccino, cu mult lapte alaturi. Nu in ultimul rand trebuie sa spun ca bucataria italiana este una dintre putinele europene care folosesc in mod constant, alaturi de cea romaneasca, mamaliga (polenta), in special in regiunea Venetiei.

Iar acum e timpul pentru o noua curiozitate: stiati ca se spune ca in afara tarii, cea mai buna mancarea italieneasca se gateste in New York (bine, fie vorba intre noi, tot in NY s-a infiripat ideea, complet falsa, ca spaghetele cu chiftele si sos de rosii reprezinta chintesenta bucatariei din Italia)? In fine, stiati ca in bucataria italiana (regiunea Venetia) s-a folosit pentru prima oara furculita? Desi parca nu mancau rau stramosii nostrii, din aceeasi regiune, acum o mie si ceva de ani, cu mana….. 

 

INGREDIENTELE DE BAZA

Pastele – varietatea pastelor italiene da masura diversitatii bucatariei italienesti: cannelloni, farfalle, fettuccine, gnocchi, linguine, penne, ravioli, spaghetti, taglatelle sau tortellini sunt cele mai cunoscute. Marea calitate a prepararii pastelor in bucataria italiana este data de fierberea acestora al dente (fierte 75%, nu umflate de apa – sper ca stiati acest secret din prepararea pastelor, daca nu, sa nu va mai prind de acum incolo ca umflati pastele cu apa). In mod special, gospodariile care se respecta consuma pastele fainoase chiar in ziua prepararii acestora. Prospetime, prospetime si iar prospetime. Nu, n-a zis-o Lenin(i), o spune mereu orice italian.

Uleiul de masline – ingredient de baza al oricarei bucatarii din zona mediteraneeana, in Italia este folosit pentru salate, pentru asezonarea pastelor sau pentru prajirea pestelui. O gluma spune ca italienii nu stiu ce inseamna “ulei de floarea-soarelui”. Cu o mica exceptie: nordul Italiei  a ramas  iubitor de ulei de floarea-soarelui, fiindca regiunea inca plateste tribute influentelor din Germania sau Elvetia.

Pomodoro – rosiile, folosite proaspete in salate sau tocate in amestecurile pentru paste sau pentru pizza. Cumparati-va din magazine sosuri de rosii care provin doar din Italia, ascultati-ma.

Orezul – preparat cu precadere in nordul Italiei, orezul de aici poarte denumirea de risotto si este servit in peste 200 de feluri, ca si garnitura pentru felurile principale sau chiar ca fel independent, in special ca gustare. Risotto este si unul dintre cele mai cunoscute tipuri de mancaruri pe baza de orez care au fost importate de zeci de tari din aceasta lume in restaurantele locale.

Branza/lactate – exista o nesfarsita varietate de branzeturi, de la mozzarella la ricotta, de la gorgonzola la mascarpone, de la parmigiano reggiano la grana padano (mai putin sfaramicioasa decat parmigiano). Exista mai multe grade de maturare pentru branzeturile de tip solid, insa, ca regula de baza, se considera ca o branza este “maturata” doar dupa 9 luni.

La toate aceste asa zis ingrediente de baza, italienii se mai dau in vant dupa alte nenumarate vegetale (in care intra si categoria verdeturilor si ierburilor), dar si dupa peste(in special centrul si sudul Italiei).

 

FELURI RENUMITE DE MANCARE

Insalata Caprese – cea mai simpla si comuna salata italiana, compusa din felii de mozzarella, rosii si frunze de busuioc, asezonate cu sare, piper si, evident, ulei de masline.

Verdict: Pro 100% - doar sa aveti garantia ca ingredientele sunt cu adevarat proaspete si naturale, insa in cele mai multe cazuri restaurantele din Italia respecta acest blazon.

Pizza – majoritatea non-italienilor care sunt mari consumatori de pizza raman surprinsi in momentul in care ajung in Italia si gusta pizza traditionala. De ce? Fiindca in Italia o pizza obisnuita are blatul foarte subtire si ingrediente putine. Nu de multe ori urechile mi-au auzit “plangeri” ale mai multor turisti romani care au vizitat Italia si au fost, chipurile, dezamagiti, de pizza din Italia. De ce? “Fiindca nu era dom’le cum am mancat eu in Bucuresti, cu blat d-ala gros asa si cu multa carne si mult cascaval!”.  In Italia, pizza este pentru cei care vor sa o savureze, nu pentru cei infometati, iar eu nu dau si nu voi da pe nimic pizza pe care am consumat-o, intre prieteni, in subsolul meschin al unei pizzerii de cartier, dar renumita intre italienii 100%, din sudul Milano-ului. Cele mai apreciate tipuri de pizza sunt capricciosa si quattro stagioni.

Verdict: Pro 80% - daca o pizza din Italia are ingrediente proaspete si nu o consumati ca haplea, nu trebuie sa va simtiti vinovati daca va “scapa” doua sau trei intr-o saptamana de concediu. Faceti sport si gata cu vina! Contra 20% - o pizza ramane o pizza, adica un produs bogat in carbohidrati, asa ca daca va stiti sensibili la ingrasat, mai bine va abtineti.

Pasta Alla Carbonara – poate cel mai renumit fel de paste, beneficiaza de avantajul sosului alb, de usturoiul maruntit si de sunca de porc tinuta cateva saptamini in sare.

Verdict: Pro 50% - este un fel deosebit de delicios, capabil sa trezeasca din visare si cel mai sensibil antigurmand. Contra 50% - hm, paste combinate cu sos de smantana si cu carne – nu prea suna bine daca ne gandim la calorii.

Ossobuco Alla Milanese – reprezinta carnea si osul unui picior de vitel, din partea inferioara, impanat cu un amestec de usturoi, patrunjel si lamaie si servit alaturi de Risotto alla Milanese (imbogatit cu sofran).

Verdict: Pro 60%  - carnea este de calitate, fara grasimi, iar amestecul de usturoi si de verdeturi este sanatos. Contra 40% - atentie la modul in care combinati carnea cu orezul.

Lasagna – preparat celebru format din straturi de paste, carne tocata in sos de tomate si cascaval ras sau sos de smantana sau de mascarpone.

Verdict: Pro 20% - este una dintre cele mai delicioase mancaruri de provenienta italiana. Contra 80% - mai calorica decat pizza si decat spaghetele carbonara.

Panettone – cozonac originar din zona orasului Milano, preparat preponderent de Craciun sau de Anul Nou, cu o compozitie in care sunt incluse mai multe fructe.

Verdict: Pro 30% - este absolut delicios si a intrat de cativa ani si in preferintele consumatorilor romani. Contra 70% - calorica, bogata in lipide.

Cassata Alla Siciliana – este un minitort care are la baza branza/urda dulce, acoperita apoi cu piscoturi din pandispan. Peste acest invelis se asterne martipan iar la final inca un rand de glazura zaharata si de fructe confiate.

Verdict: Pro 30% - branza din ea este ingredientul cel mai sanatos. Contra 70% - piscoturi, martipan, glazura – o combinatie cu care ficatul are ceva batalii de dat.

Tiramisu – prajitura pe care scrie cel mai des “Made in Italy”: piscoturi inmuiate in crema de cafea si de mascarpone, acoperite apoi cu o delicioasa crema batuta pe baza tot de mascarpone, vanilie si oua, peste care se prepara pudra de cacao.

Verdict: Pro 10% - pentru gustul de ansamblu. Contra 90% - pentru faptul ca este o bomba calorica. 
 

 

STRUCTURA UNEI MESE IN ITALIA

Probabil ati auzit de multe ori discutii legate de „antipasto” sau de „aperitivo” – acum e timpul sa aflati exact ce inseamna exact. Mie mi-a tinut un italian o teorie de 45 de minute, timp in care incercam sa si savurez preparatele din fata mea. Aici va ia 3 minute:

Aperitivo – foarte multi oameni fac o grava confuzie, atunci cand se refera la aperitive: acestea sunt, pur si simplu o serie de bauturi (de exemplu Cinzano sau Campari) menite sa starneasca apetitul, nu de gustari.

Antipasto – reprezinta clasicele gustari, deopotriva calde si reci. Italienii sunt obisnuiti sa consume un mic aperitivo undeva pe la 5-6 seara, cand ies de la munca. Daca ati ajuns pana acum in Italia, ati vazut probabil acest lucru, daca nu, sa nu va mirati cand veti ajunge prima oara si veti intra in orice local sau bar si veti da peste platouri cu aperitivo. La liber, daca va luati ceva de baut.

Primo – primul fel principal, care consta in cele mai multe cazuri fie dintr-o supa fie din paste fainoase. Nu abuzati de aceasta parte a mesei, partea principala e pe cale sa vina!

Secondo – al doilea fel principal, care consta deobicei din carne (vita sau pui), peste sau fructe de mare. Chiar daca este al doilea fel principal, este considerat cel „greu”.

Contorno – reprezinta garnitura care acompaniaza al doilea fel principal, deobicei legume, salata sau cartofi.

Formaggio e frutta – primul fel al desertului, consta intr-o varietate de fructe sau branzeturi.

Dolce  – al doilea fel al desertului, cel principal (adica dulce la propriu), care consta din inghetata sau prajituri.

Caffe – cafea normala sau capuccino, caffe macchiato sau espresso.

 

Digestivo – bauturi digestive, cele mai cunoscute fiind Limoncello sau Grappa.

CONCLUZIE: Bucataria italiana inseamna gust si calitate. Nu este atat de rafinata precum cea franceza, dar, in schimb, este casual. Este bucataria perfecta pentru cel care vrea sa manance bine, sanatos si gustos. Este si foarte complexa, datorita varietatii incredibile a felurilor de mancare care pot fi preparate din acelasi produs de baza (cum ar fi pastele sau orezul). Nu uitati sa asortati un vin bun la mancarea italiana, este de preferat berii, cu exceptia felurilor de pizza. Nu in ultimul rand, cea mai buna mancarea italieneasca se poate consuma, evident, in Italia, nu numai in Trattorii dar si in casele oamenilor care gatesc de generatii. Este un model de varietate si de flexibilitate, este surprinzator de simpla si remarcabil de sanatoasa – iata o ultima caracterizare facuta bucatariei din Italia.

Tags:
pro si contra
bucatarie italieneasca
restaurante
mediteraneeana
paste
pizza
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Nadreea
    1. Nadreea 27.08.2009 13:16

    Credeam ca numai mie mi-a placut pizza mancata la Milano :D. O colega de serviciu (si nu stau in Romania ci in insulele Feroe) a comentat odata vis-a-vis de acelasi gen de pizza ca in Romania spunand ca aceea e pizza "adevarata"... Si,mai rau, ea chiar a fost in Italia, in Toscana si inca de foarte multe ori. Insa ma bucura sa vad ca parerea mea dfeavorabila despre pizza romaneasca plina de calorii si groasa cat cozonacul nu este singulara. Multumesc, intersant articol.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare