Programul de viata sanatoasa de la Medicover

Medicover iti recomanda 5 principii generale ale unei alimentatii sanatoase, egale ca importanta:


1. Ce mananc? O alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritiv cuprinde proteine - carne, oua, lactate, seminte, nuci; glucide – zaharuri si lipide - grasimi. Este foarte importanta calitatea acestor calorii: 

    * in cazul glucidelor se prefera cele complexe, cu absorbtie lenta, precum fructe, legume, orez brun, fasole boabe,

    * in cazul lipidelor se prefera cele cu acizi grasi nesaturati precum carne alba, peste, oua, ulei de masline, lactate proaspete, mai mult decat cele cu acizi grasi saturati sau cu colesterol precum carne rosie, mezeluri, branzeturi maturate

 

2. Cat mananc? Aici apare individualizarea programului alimentar. Cantitatea se stabileste in functie de greutate, sex, varsta si activitate fizica. Atentia cea mai mare trebuie data glucidelor si lipidelor, acestea fiind alimentele care ingrasa, deci care trebuie cantarite. Poti folosi, pentru usurinta, masuri neconventionale; de exemplu cat doua degete, cat o palma, cat un pachet carti etc.



3. Cum prepar alimentele? Modul de preparare necorespunzator poate schimba calitatea principiilor alimentare. Astfel, acizii grasi nesaturati se pot transforma prin prajire in acizi grasi saturati, cum se intampla cand prajesti carnea in ulei. Modurile de preparare sanatoase sunt: crud - legume, fructe, sushi, seminte, migdale, gratar - legume, carne, cuptor - legume, carne, lactate, fiert sau in aburi - pentruprezervarea vitaminelor si mineralelor.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!



4. De cate ori mananac pe zi? Numarul de mese este deosebit de important in mentinerea greutatii, din cauza insulinei, un hormon de sinteza, implicat in metabolismul glucidelor. Intervalul ideal intre mese este de circa 4 ore, perioada in care glicemia, adica nivelul zaharului din sange, este constanta si nu apare senzatia de foame. Pentru a-ti mentine greutatea, trebuie sa mananci inainte de aparitia senzatiei de foame, care este echivalenta cu scaderea glicemiei.



5. Cata miscare sa fac zilnic? Activitatea fizica regulata dezvolta masa musculara, cu rol in stimularea arderilor. Cu cat ai masa musculara mai mare, cu atat arderile sunt mai intense si poti manca mai mult, ceea ce inseamna ca nu vei tine “dieta” toata viata.



Cand mananci, e foarte important sa nu ai alta activitate concomitenta - lucrul la calculator, urmarirea programelor TV - deoarece creierul nu inregistreaza ceea ce mananaci, iar satietatea nu apare. Pericolul este ca poti consuma la nesfarsit niste alimente doar pentru ca  sunt la indemana.

Tags:
medicover
viata sanatoasa
alimentatie
program de nutritie
clinica privata
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Martinescu Valentina
    1. Martinescu Valentina 14.01.2011 01:24

    Acest articol mi-a fost de un real folos si doresc pe aceasta cale sa le multumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea lui. Lipsa informatiilor corecte ne pun pe multi dintre in fata unor situatii greu incercate precum lupta cu kilogramele in plus cat si aparitia multor probleme de sanatate pe care multi dintre noi le neaga zicand:MIE NU MI SE VA INTAMPLA ASTA.Ei bine,atunci cand nepasarea din tine isi face loc,atunci apar problemele. Viata inseamna Sanatate. Trebuie sa luptam pt viata prin sanatate si print-un stil de viata si de alimentatie cat mai sanatos posibil. Cu o deosebita stima multumesc celor de la Medicover! Martinescu Valentina din Brasov

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare