Prunele, primele fructe ale toamnei
Sezonul prunelor incepe la sfarsitul lui august si dureaza pana la finele lui octombrie. Dar prunele, aceste minunate fructe de toamna, isi dau valoarea maxima in septembrie. Dulci, zemoase si pline de vitamine, prunele sunt vedete in aceasta perioada, cu atat mai mult cu cat sunt primele fructe ale toamnei.
Fructele si legumele lui spetembrie
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Prunele sunt originare din Asia, au fost cultivate pentru prima data de egipteni. In Europa le-au adus romanii, dar s-au raspandit cu adevarat in Evul Mediu. In prezent exista peste 2000 de soiuri de pruni, raspinditi in toata lumea.
Desi au putine calorii (o pruna are doar 35 de calorii), prunele sunt pline de zaharuri sanatoase. Au 80 la suta apa, multe fibre (patru grame, in 100 de grame de fructe), minerale si vitaminele A, B, C si E.
Sunt renumite, pe buna dreptate, pentru efectul lor laxativ. Prunele au si un puternic efect tonic asupra celulei nevoase, ca urmare a concentratiei crescute de vitamine din gama B, zece prune fiind suficiente pentru a acoperi toata gama complexului de vitamine B, necesar pentru o zi. Sunt recomandate in perioadele de convalescenta si combat depresia.
Zece prune acopera toata gama de vitamine din complexul B, necesare pentru o zi.
Sunt remarcabile si pentru cantitatea mare de potasiu (316 de miligrame, la 100 de grame de fruct), dar si pentru doza importanta de magneziu (20 de miligrame, la 100 de grame de fruct).
Sunt bogate in antioxidanti, iar anumite substante continute contribuie la stimularea absorbtiei fierului, la nivelul tubului digenstiv.
Unul din marile beneficii pe care le aduc prunele sanatatii este capacitatea lor de proteja impotriva degenerescentei maculare si cataractei, intr-o masura mult mai mare decat o pot face alte fructe si legume.
Prunele primesc si o bila neagra, fiind printre rarele fructe care contin oxalati. In cantitati mari oxalati dauneaza persoanelor care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliara, scrie whfoods.org.
Prunele pot fi pastrate cateva zile, pot fi transformate in senzationale gemuri si marmelade si pot fi congelate. Prunele usacte si, eventual afumate, se pastreaza pentru multa vreme, in locuri uscate si racoroase, si sunt o forma ideala in care acestea pot fi conservate pentru iarna.