Ratatouille la cuptor, reteta frantuzeasca - deliciu din legume

Retete fara carne 13.10.2017

Bucataria frantuzeasca este cu siguranta o sursa de inspiratie, iar celebra tocanita din legume de toamna nu putea sa nu-mi atraga atentia. Este o reteta perfecta pentru zilele cand nu ai chef sa gatesti prea mult si este foarte sanatoasa si delicioasa. Se aseamana putin cu binecunoscutul ghiveci de legume de la noi, doar ca ingredientele se prepara intr-un mod rafinat, dar simplu in acelasi timp. Francezii sunt cunoscuti pentru modul lor de a face arta din mancare si nu intamplator exista dieta franceza despre care am scris la un moment dat.

Cum se prepara ratatouille la cuptor?

Legumele care se folosesc cel mai des la aceasta reteta sunt urmatoarele:

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

  • 1-2 vinete mari sau medii
  • dovlecei ( 1 mare sau 2 mici)
  • 4 ardei copti - doar daca vrei
  • 500 grame de sos de rosii sau rosii crude pisate
  • 4-5 catei de usturoi
  • 3 cepe
  • cateva rosii proaspete care vor fi taiate rondele (1-4 rosii)
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 3 foi de dafin
  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • cateva crengute de cimbru sau ce plante aromatice doresti
  • sare si piper dupa gust

Partea minunata la aceasta reteta este ca iti permite sa te joci cu ce legume vrei tu, atata timp cat respecti pasii de gatire. Asta daca nu-ti plac vinetele si dovleceii sau daca pur si simplu vei dori sa variezi uneori.

Garantez ca este o reteta simpla pe care o vei pune in practica cu placere si ai de urmat urmatorii pasi de gatire:

1.Sosul de rosii este primordial la ratatouille si de asta si incepem cu el; poti utiliza rosii decojite si taiate cubulete sau sos de rosii homemade; incinge o tigaie, dupa care pune rosiile decojite sau sucul de rosii si adauga condimentele aromatice, sare si piper; se lasa la foc mic timp de 4-5 minute si trebuie sa mai amesteci uneori

2.Ai nevoie de o tava rotunda de 28 de centimetri care merge pusa in cuptor, iar in ea toarna sosul de rosii si lasa putin sa se raceasca

3.Acum trebuie sa te ocupi de legume si sa tai felii egale atat vinetele, dovleceii cat si rosiile si aseaza-le in tava rotunda sub forma de evantai, respectand ordinea vinete, rosii, dovlecei ca felii si presara deasupra condimente aromatice, sare si piper

4.Nu strica sa pui putin suc de rosii si intre feliile de legume ca sa se lege mai bine si sa aiba un gust deosebit la final

5.Cuptorul se presupune ca l-ai incalzit cu cateva minute inainte la 200 grade Celsius si este gata sa pui tava rotunda si lasa la rumenit 30-35 de minute

6.Ratatouille se scoate de la cuptor si se lasa la racit ca sa nu se faramiteze, dupa care il poti servi simplu sau cu piure de cartofi, peste sau carne de pui la gratar, dar este suficient de bun si satios chiar si simplu

7.Daca vrei sa ai un ratatouille cu un gust si mai pronuntat si aromat, poti prepara unul din cel putin 8 retete de sosuri light reci care merg la orice mancare

 

Pofta buna!

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare