Reabilitarea cartofului

Cartoful, aliment de baza in perioada de toamna si iarna este o leguma sanatoasa pe nedrept trecuta in lista alimentelor care ingrasa. Ne gandim ca reabilitarea cartofului este necesara, cu atat mai mult cu cat este una din cele mai populare legume. Din pacate cei mai multi confunda cartoful - leguma, cu cartifii prajiti, indiferent ca sunt in pungi, vanduti la fast-food sau pregatiti in casa.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cartofii prajiti sunt gustosi si nu te opresete nimeni sa-i manaci. Diferenta este data de cat de des mananci cartofi prajiti - o data pe luna sau in fiecare zi, dar si cat d emare este portia ta de cartofi prajiti. Si ca sa nu avem neclaritati. Nu indemnam pe nimeni sa manance cartofi prajiti, nici macar o data pe luna, dar te indemnam sa mananci cartofi.

Cartoful este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa. Contine 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15% lipide si  1% saruri minerale. Contine potasiu (un mineral in vesnic deficit in organism), este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C (care se mentin la cote constante indiferent de momentul in care a fost cules cartoful, daca este ferit de lumina) si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentaila in procesul de formare de celule rosii. Contine calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf, in proportii variabile in functie de solul in care creste. Este foarte bine tolerat de stomac, poate fi consumat si de diabetici si obezi, dar in cantitati controlate, stimuleaza si sustine functiile intestinale, are efect anti-ulceros, mentine tensiunea la valori normale, prin bogatia de potasiu, sustine activitatea celulei nervoase si combate efectele stresului prin nivelul foarte ridicat de vitamine din grupul B si prin capacitatea de a stimula secretia de serotonina. 

150 grame de cartof au 140 de calorii, asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina C si 21% din necesarul de potasiu. Nu arunca apa in care fierbi cartofii curatati pentru ca este plina de minerale. O poti folosi ca baza pentru o supa sau in loc de apa intr-o mancare. Cumpara mereu cartofi in cantitati mici, pentru ca in depozite sunt pastrati in conditii optime. Daca este posibil alege cartofi din cuturi cat mai curate. Foloseste cartofii cu tot cu coaja, dupa ce ai indepartat petele, si i-ai spalat foarte bine, sub jet de apa cu o perie.

Este ideal sa consumi cartofii fieri sau copti, simplic sau in combinatii care sa valorifice la maximum nutrientii din cartofi, scrie whfoods.com.

Vezi pe pagina urmatoare doua retete delicioase cu cartofi.

Tags:
Reabilitarea cartofului
cartofi
potasiu
minerale
calorii
legume de toamna
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Zinovia
    1. Zinovia 10.11.2012 14:13

    alte intrebuintari ale cartofului: balsam-cu-extract-de-cartof-pentru-maini

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare