Reguli dupa dieta
Ai respectat o dieta si ai slabit. Felicitari! Ce faci, insa dupa dieta? Care sunt regulile pe care trebuie sa le aplici dupa dieta pentru a nu acumla, inapoi kilogramele de care tocmai ai scapat. Iata care sunt regulile dupa dieta.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Dupa dieta principala prioritate este stabilizarea noii greutati. Conditia este sa mananci echilibrat, variat, fara excese. Poti varia alimentele, poti adauga dieteti alimentele pe care acesta le-a exclus, dar trebuie sa te pastrezi in acelasi raport caloric zilnic, ca cel din timpul dietei cel putin inca doua saptamani.
O alimentatie exchilibrata inseamna consumul variat de alimente, deci trebuie sa le consumi si pe cele care in cursul dietei au fost excluse, mai ales daca ai respectat o dieta disociata. Zaharul, pastele si grasimile in exces raman limitate la cantitati foarte mici.
Toate dietele recomanda respectarea celor trei mese pe zi si a doua gustari. Respecta acest bun obicei si dupa dieta. Este ideal ca mesele sa fie la ore regulate, iar intervalele dintre mese trebuie sa fie egale. Gustarile trebuie sa aiba foarte putine calorii si este perfect sa te limitezi la un fruct sau la un iaurt simplu. Ideal este sa nu depasesti 100-150 de calorii la fiecare din cele doua gustari.
Dupa dieta este esential sa pastrezi un bun aport al proteinelor, care vin din carne si produse lactate. Te poti concentra pe carnea de pui, lactatele degresate, branza slaba si iaurturile simple, la care se adauga, evident carne de peste gras. Daca dieta a fost drastica, revenirea la un stil alimentar normal trebuie sa fie treptata. Incepe cu o masa normala pe zi, vreme de o saptamana, apoi pana la finele primei luni dupa dieta ramai in limita a doua mese normale pe zi. De preferat ca prima masa normala sa fie micul dejun, iar a doua pranzul. Cine revine ultima la "normal".
Esential intre regulile dupa dieta este consumul de legumele ca masa principala la pranz. Legumele trebuie sa reprezinte trei sferturi din alimentele consumate. Alege legume sarace in amidon: broccoli, fasole verde, conopida, spanac, telina, dovlecei. Legumele cu amidon nu trebuie sa depaseasca 100 de grame si trebuie consumate doar de doua-trei ori pe saptamana. In categorie intra carofii, morcovii, fasolea, lintea. toate acestea trebuie incluse in alimentatie, dar in cu retinere. bazeaza-te pe supe, branzeturi cu putine grasime si fructe pentru desert.
Cina trebuie sa fie lejera. Legumele, supele de legume, carne putina si branza cu putina grasime sunt reguli dupa dieta.
Variaza mereu legumele si fructele. Un meniu variat tine metabolismul la nivel maxim. Nu manca si seara si dimineata acelasi tip de mancare si nu manca si la pranz si la cine aceeasi legume. Mananca fructe variate.
Adaugam la regulile dupa dieta pe acelea de a evita sa mananci dulciuri si bomboane, sa foloseste ulei de rapita sau ulei de masline si, cel mai important sa nu uiti sa bei cel putin 1,5 litri de apa pe zi, scrie zoneregime.com.
In loc de final, marele secret: trecerea de la dieta la regimul normal trebuie sa fie lenta. Perioada de revenire la normal trebuie sa dureze dublul perioadei de dieta, timp in care este necesar sa te pastrezi cu 200-300 de calorii sub necesarul zilnic raportat la noua ta greutate.