Remedii din bucataria ta pentru balonare
Balonarea apare ba cand combinam la un mod nefericit alimentele, ba cand avem intolerante alimentare sau, pur si simplu, din senin. La femei, balonarea poate sa apara odata cu sindromul premenstrual, insa dispare odata cu venirea menstruatiei. Oricum am da-o, balonarea reprezinta un disconfort destul de mare care ne strica dispozitia pentru de a mai avea cine stie ce activitati fizice, mai ales ca ea vine insotita si de flatulenta.
Indiferent care ar fi cauzele care ti-au provocat balonarea, efectele sunt la fel de neplacute, iar interesul tau este sa te simti din nou bine si asta cat mai repede. Iti dam cateva sugestii de remedii pe care le gasesti chiar in bucataria ta.
Ceaiul de salvie
Pentru a combate spasmele si a relaxa muschii, bea ceai de salvie. Toarna o cana de apa clocotita peste o lingurita de salvie uscata si maruntita, acopera cana pentru 15 - 20 de minute, apoi strecoara lichidul. Bea acest ceai cald, de 2, 3 ori pe zi.
Ceaiul de busuioc
Aceeasi procedura o poti efectua si pentru ceaiul de busuioc, dar pe care sa il bei numai de 2 ori pe zi. Durerile de cap si stomac trec daca bei apa in care au fiert frunze de busuioc. E si foarte aromata, in afara de efectele terapeutice pe care le are. Busuiocul gaseste ac si de cojocul pielii uscate. Daca inmoi un tampon de vata in apa infuzata cu busuioc, pielea va deveni mai moale.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Incearca si cele 9 alimente care combat balonarea.
Ceaiul de menta
Ceaiul de menta se bea inainte de fiecare masa, pe stomacul gol. Prepara-l dintr-o lingurita de planta uscata peste care toarna apa fierbinte, apoi las-o la infuzat 10 minute. Ar fi perfect daca ai reusi sa bei licoarea fara a adauga indulcitori. Cel mai bine e sa consumi o cana de ceai de menta la 15 minute dupa masa de seara. Te va calma si iti va oferi un somn linistit.
Ceaiul de usturoi
Desi nu suna prea imbietor, ceaiul de usturoi face minuni atunci cand esti balonata. Toarna o cana de apa fiarta peste 3 catei de usturoi si lasa la infuzat timp de 10 minute. Ai auzit pana acum de usturoiul de 24 de karate? Daca nu, citeste aici!
Seminte de fenicul
Indienii cred ca feniculul este cel mai eficient remediu pentru balonare, prin urmare, toate restaurantele cu specific indian au la iesire un bol cu aceste seminte. Poti mesteca un varf de cutit de seminte de fenicul sau, daca gustul ti se pare prea puternic, lasa semintele in apa fierbinte pentru 3 minute, apoi bea apa.
Atentie! Feniculul este contraindicat in: ulcerul gastric si duodenal, in enterocolite cronice si acute, dar este ideal in prevenirea indigestiilor, enterocolitei acute, a colicilor, balonarilor, a constipatiei, a digestiei lente, a indigestiei. Este si un excelent vermifug, un tonic gastric, combate atonia digestiva si este folosit inclusiv in tratamentul colonului iritabil.
Ghimbir
Ghimbirul are o lunga traditie si este unanim recunoscut ca fiind foarte eficient in combaterea problemelor gastrointestinale. Una din proprietatile care il fac eficient in diete este faptul ca intervine in eliminarea si prevenirea formarii gazelor intestinale. Mesteca o bucata de ghimbir sau, ca si in cazul semintelor de fenicul, daca ti se pare ca gustul este prea intens, fa ceai de ghimbir. Este un foarte bun antibacterian si anuleaza senzatia de voma, indiferent de cauza ei.
Patrunjel
Imediat dupa masa, poti mesteca frunze de patrunjel si ai scapat de balonare. Patrunjelul imbunatateste digestia si contribuie la eliminarea toxinelor. In plus, regleaza nivelul esterogenului, combate depresia si starile de nervozitate. Cultiva la tine acasa patrunjel. Este foarte simplu. Ai nevoie de un ghiveci cu gura larga, pamant de flori amestecat cu nisip si seminte, care se gasesc in orice magazine de specialitate. Ghiveciul trebuie tinut intr-un loc luminos, cu o temperatura constanta (in jur de 23 de grade Celsius), iar geamul de la bucatarie este locul ideal.
1 Comentarii
Si Untoxinul e un produs bun care e util la detoxifierea corpului.