Ridichile rosii, albe si negre: 10 beneficii pentru sanatate

Desi ridichile sunt asociate mai ales cu primavara, ele se gasesc in piete in toate anotimpurile si sunt delicioase in combinatie cu ceapa, cartofi fierti, branza si salata verde. O idee buna prin care sa le introduci cat mai mult in meniul tau zilnic este sa le consumi pe post de gustari intre mese, mai ales ca au un continut caloric foarte mic. 

Indiferent ca sunt albe, rosii sau negre, ridichile sunt benefice pentru sanatate, datorita continutului mare de nutrienti. Care sunt cele mai importante beneficii ale lor?
 
1. Sunt bogate in vitamine si minerale
 
Ridichile sunt bogate in vitamina C, acid folic, potasiu, vitamina B6, riboflavina, magneziu, cupru, zinc, fier si calciu. De asemenea, ele mai contin fibre, zaharuri, proteine si carbohidrati. 

2. Trateaza infectiile urinare
 
Stiai ca sucul proaspat obtinut din ridichi este un remediu pentru infectiile urinare? Consuma acest suc pe o perioada de doua saptamani, cate un pahar dimineata si seara. Acest suc are efecte antibacteriene, dezinfectante dar si antiinflamatorii.

3. Trateaza constipatia
 
Daca ai probleme cu tranzitul intestinal, consuma ridichi in fiecare zi, acestea au proprietati laxative si te ajuta sa scapi de constipatie.
 

4. Sunt recomandate in caz de hipertiroidism
 
Persoanele care sufera de hipertiroidism trebuie sa consume cat mai des ridichi negre. Ridichea neagra contine o substanta numita rafanina care ajuta la reglarea nivelului de hormoni tiroidieni din organism. 

5. Trateaza tusea
 
Un leac cunoscut din batrani pentru tratarea tusei este cel cu ridiche neagra. Cum procedezi? Spala o ridiche neagra, fara sa o cureti de coaja, taie-i deasupra un capac, scobeste-o cu un cutit cat sa o umpli cu 2 linguri de miere. Pune-i capacul si las-o la macerat peste noapte, langa o sursa de caldura. Bea cate o lingurita din acest sirop intre mese.
 
 
6. Mentin sanatatea ficatului
 
Consumul de ridichi ajuta la curatarea ficatului de toxine, ajuta la reglarea secretiei de bilirubina si contribuie semnificativ la tratarea icterului.
 
7. Impiedica aparitia pietrelor la rinichi
 
Deoarece au un continut mare de apa, ridichile contribuie la hidratarea optima a organismului si scad riscul de imbolnaviri renale.
 
8. Ajuta in procesul de slabire
 
Deoarece au doar 20 de calorii la 100 de grame, ridichile pot fi consumate fara grija, in orice cantitate. Ele confera energie organismului si ajuta la alungarea senzatiei de foame in perioada curelor de slabire.
 
9. Regleaza tensiunea arteriala
 
Deoarece sunt bogate in antioxidanti, ridichile ajuta la reglarea tensiunii arteriale, dar si la scaderea colesterolului. 

10. Ajuta la detoxifierea organismului
 
Ridichile contin un compus numit glucosinat care contribuie la detoxifierea organismului. Ridichile negre contin de 4 ori mai mult glucosinat decat ridichile albe. In general, ridichile sunt considerate alimente cu efect diuretic, de aceea sunt recomandate si persoanelor care sufera de edeme.

 
 
 
Tags:
ridichi
beneficii
hipertiroidism
icter
tuse
ficat
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare