Rolul fibrelor din dieta

Ce sunt fibrele?
Fibrele sunt definite ca resturile care raman de la plante si a altor carbohidrati care nu sunt digerati in intestinul subtire, dar reusesc sa ajunga in intestinul gros unde sunt complet sau partial descompusi de catre prezenta bacteriilor de-aici. Fibrele transporta mancarea prin sistemul digestiv, oferindu-ti senzatia de satietate.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Fibrele sunt de doua feluri: solubile si insolubile. Fibrele solubile au rolul de a incetini digestia, absorbtia alimentelor si ajuta reducerea absortiei colesterolului. Fibrele solubile se gasesc in:  legume, linte, fasole, fructe etc. In timp ce, fibrele insolubile au rolul de a mentine sanatatea intestinelor. Acestea se gasesc in:  paste fainoase, painea din cereale integrale, tarate de grau, cereale (pe baza de grau) etc.

 

Fibrele functionale sunt de asemenea fibre care nu pot fi digerate si care se comporta ca si cele din dieta, dar proveni atat din surse naturale ori sintetice si de obicei sunt adaugate in alimente. Un exemplu de sursa naturala de fibre functionale este pectina, care este utilizata in prepararea gemului, a jeleurilor si se optine din extractul de coaja de citrice. Fibrele functionale aduc multe beneficii starii de sanatate. Unele, ca acelea care se gasesc in pectina si guma de mestecat, intarzie drumul pe care il face mancarea de la stomac pana la intestinul subtire. Rezultatul si anume intensificarea senzatiei de satietate poate ajuta in promovarea pierderii in greutate.
In plus, aceste fibre reduc riscul cresterii nivelului de glucoza imediat dupa servirea mesei. De asemenea se pot amesteca cu colesterolul si grasimile (din dieta) in tractul digestiv pentru a ajuta transportul acestor substante in fara organismului, reducandu-se nivelul colesterolului din sange.

 

Doza ta zilnica de fibre este un factor critic pentru pierderea in greutate. Expertii in nutritie sfatuiesc persoanele adulte sa consume intre 25-35 de grame de fibre zi de zi. Pentru multe persoane, cresterea dozei zilnice de fibre ar putea conduce la imbunatatirea starii de sanatate, incluzand si reducerea riscului de cancer la colon.
Desi sunt greu de digerat, sunt necesare in mentinerea sanatatii si prevenirea afectiunilor.

 

Despre fibre se stie ca previn constipatia. De asemenea, regleaza tensiunea sangelui. In dieta tipica americana nu se consuma decat 12 grame de fibre, desi nutritionistii recomanda un consum dublu (20-35 de grame). Desi ai putea sa iei suplimente nutritive, este recomandat sa le servesti in cantitati mici de-a lungul zilei. Pastilele si suplimentele nutritive nu contin aceeasi nutrienti si substante, care se regasesc in alimentele bogate in fibre.

 

Tags:
fibre solubile
fibre insolubile
legume
linte
fasole
fructe
paste fainoase
tarate din grau
cereale
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare