Putine romance isi alapteaza copiii

Spre comparatie, urmatoarea cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa este de 53% in Irlanda. In tarile nordice rata alaptarii exclusive se cifreaza in jurul valorilor de 89-94%.

In plina saptamana mondiala a alaptarii UNICEF lanseaza un apel  pentru cresterea ratei de alaptare exclusiva, in contextul in care putine romance isi alapteaza copiii – doar 12.6% o fac comparativ cu 94% in tarile nordice.

La nivel national cresterea ratei alaptarii este unul din obiectivele majore de atins. In prezent, 41 de maternitati sunt active in Initiativa Spital Prieten al Copilului, 26 primind deja acest titlu.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In toate aceste maternitati care promoveaza alaptarea exclusiva pana ala 6 luni, se nasc 40% din copiii din Romania iar in Europa se afla doar 300 din cele aproape 20.000 de Spitale Prietene ale Copilului din lume.

Perspectivele de crestere a numarului copiilor alaptati sunt bune deoarece cele 26 de maternitati din Romania reprezinta aproape 9% din totalul Spitalelor europene Prietene ale Copilului.

Tot mai multe studii avertizeaza asupra pericolelor folosirii substituentilor de lapte matern si recomanda ca masura corectiva principala a malnutritiei la sugari si copii mici promovarea alaptarii.

Una din activitatile UNICEF intreprinse pentru promovarea alaptarii este sustinerea adoptarii unei Legi privind marketingul substituentilor de lapte matern care reglementeaza modul in care aceste produse pot fi plasate in piata pentru a evita inlocuirea laptelui matern cu substituenti.
Initiativa legislativa a celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei sprijinita de UNICEF este sustinuta si de Ministerul Sanatatii, care va fi principalul implementator al legii.

De asemenea Initiativa UNICEF Spital Prieten al Copilului, care este si un Program al Ministerului Sanatatii, include si prevederea 'incetarii distribuirii gratuite de substituenti de lapte matern', actiune extrem de utila in contextul in care recomandarile Comisiei Europene specifica faptul ca schemele de distribuire gratuita a formulelor de lapte pentru toti, dar mai ales pentru grupurile dezavantajate, trebuie sa fie oprite si inlocuite cu sprijinirea alaptarii.

Alaptarea este recunoscuta ca standardul de aur in ceea ce priveste hranirea sugarului si a copilului mic. Pe langa faptul ca reduce riscurile aparitiei multor infectii, alaptarea asigura o dezvoltare emotionala armonioasa si are si beneficii economice atat pentru mama, cat si pentru sistemul de sanatate. Studiile arata ca alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila din cauza unor boli comune copilariei.

Tags:
Putine romance isi alapteaza copiii
alaptare
regim de viata sanatos
dieta eficienta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare