Romania, record trist in UE

Problema mortalitatii infantile e inca ampla in intreaga lume. Zilnic, la nivel mondial, 800 de mame mor in timpul sarcinii sau la nastere, iar numarul nou-nascutilor mai mici de o luna care mor ajunge la 8 mii. Romania ramane lider la mortalitatea infantile in UE.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Datele provin din studiul "State of the World's Mothers" si mai arata ca 3 milioane de nou-nascuti mai mici de o luna mor anual in lume din cauza unor infectii sau complicatii la nastere care pot fi prevenite.

Stiati ca prima zi de viata este cea mai importanta in ceea ce priveste sansele de supravietuire ale acestor bebelusi? Mai stiati si ca un milion dintre ei nu reusesc sa depaseasca acest interval ?

Datele indica o ameliorare a situatiei. Rata mondiala anuala a mortalitatii copiilor cu varsta de pana in 5 ani a scazut cu 40% din anii '90, cand se inregistrau 12 milioane de decese. Acum se inregisteaza 6,9 milioane.

Progresul este si mai mare in ceea ce priveste mortalitatea mamelor. Rata a scazut cu 50% pentru acelasi interval de timp - de la 540.000 de decese pe an la 287.000.  In clasamentul tarilor, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda si Olanda sunt statele in care starea sociala a mamelor este cea mai buna din lume, la polul opus se situeaza Congo, Somalia, Mali sau Niger.

Cum spuneam, Romania ramane lider la mortalitatea infantile in UE. Tara noastra inregistreaza cea mai mare rata a mortalitatii infantile din tot spatiul european, mai exact 9,4 la 1000 de copii nascuti vii in 2011. Cauza principal? este reprezentata de nasterile premature. Vestea buna este ca o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii, precum si prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante, a anuntat Salvati Copii Romania.

Organiza?ia s-a alaturat unui programul interna?ional care are ca scop salvarea copiilor de pana in cinci ani din intreaga lume.

 

Tags:
Romania lider la mortalitate infantila in UE
mortalitate infantila
copii
regim de viata sanatos
nastere usoara
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare