Romanul intre gourmand si gourmet

Mai adaugati si-o ciorba si ati obtinut meniul care il face pe roman sa fie multumit de stomacul lui implinit.


In conditiile astea cum sa ii pui un meniu gourmet in fata unuia care viseaza numai cefe la gratar ? Poti face asta, desigur daca vrei sa il vezi cum se uita cas cu o privire care intreaba unde e mancarea si de ce il deranjezi cu trei frunze de salata presarate pe platoul pe care i l-ai bagat sub nas.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


Conform modelului “Ce stie taranul ce e ciocolata ? Mananca hartia si-arunca bucata” romanii privesc crucis portiile de mancare care, in opinia lor, aduc mai degraba a mostre decat a portie de mancare.


Si se simt jigniti. Jigniti ca nu primesc mancare in cantitati uriase pentru pretul asta. Jigniti ca frunzele de salata sau sorbetul nu aduc deloc cu gustul si aroma fripturii care le abureste mintile.


Valurile de ciorba si tonele de cartofi prajiti servite atata timp in cantinele muncitoresti au pus stapanire pe papilele gustative pe care nu le mai lasa sa savureze si altceva.


Nici nu e de mirare ca avem in Romania atat de putine restaurante care ofera meniuri gourmet, meniuri aflate pe val in strainatate.


Specialistii spun ca sunt putini oamenii care intreaba ospatarul ce le recomanda si de la ei trebuie pornita o educatie a gustului.


E necesara o educatie pentru ca romanul hapsan se cruceste cand e pus in fata unui meniu gourmet, care e practic unul de degustare si nu de indestulare ca la ospetele regesti.


Asta inseamna ca portiile sunt foarte mici, desi sunt cinci bauturi si feluri aferente. Meniul gourmet e format dintr-o gustare rece, un antreu cald, o supa/crema sau un sorbet, un fel de baza si desertul. Costul e pe masura gustului, impediment in cazul romanului lipsit de cultura mancarii.


Educatia gustului e lucru migalos, totusi cineva s-a ambitionat sa incerce si in Romania. Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism a demarat o actiune prin care incearca eliminarea friptanelor cu cartofi prajiti din meniurile restaurantelor.


Ramane de vazut ce sanse de izbanda vor avea si daca isi vor pierde sau nu restaurantele clientii pofticiosi de carne cu cartofi prajiti.

Tags:
friptura cu cartofi prajiti
gourmet
gourmand
restaurante
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • Mancare mai sanatoasa in restaurante Blog

    Mancare mai sanatoasa in restaurante

    25.07.2012

    Nutritie seducatoare - este conceptul care vrea sa vina in ajutorul bucatarilor romani. Secretul? Mici modificari in modul de a gati, in alegerea si combinarea ingredientelor, astfel incat...

    mai mult
  • Sute de amenzi in localurile de pe litoral News

    Sute de amenzi in localurile de pe litoral

    18.07.2012

    O ploaie de amenzi s-a abatut asupra localurilor de pe litoral, aflam din BZI. De doua saptamani, inpectorii sanitari patruleaza litoralul, iar numarul amenzilor aplicate de ei s-a ridicat la peste...

    mai mult
  • Romanii mananca prost in oras Motivatie

    Romanii mananca prost in oras

    11.05.2012

    Un recent studiu efectuat pentru Unilever Food Solutions aseaza in cifre ceea ce noi, romanii, deja banuiam: romanii mananca prost in oras. Mersul la restaurant este un lux pentru romani, de aceea...

    mai mult
  • Vive la France, Vive les croissants ! Experiente

    Vive la France, Vive les croissants !

    14.07.2010

    Vreau sa ii spun LMA Frantei pentru ca merita. Fara gastronomia franceza lumea noastra ar fi fost mai fada, papilele gustatile ar fi ridicat la rang de Haute Cuisine orice tocana. Bucatarii...

    mai mult
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare