Romanul intre gourmand si gourmet
Mai adaugati si-o ciorba si ati obtinut meniul care il face pe roman sa fie multumit de stomacul lui implinit.
In conditiile astea cum sa ii pui un meniu gourmet in fata unuia care viseaza numai cefe la gratar ? Poti face asta, desigur daca vrei sa il vezi cum se uita cas cu o privire care intreaba unde e mancarea si de ce il deranjezi cu trei frunze de salata presarate pe platoul pe care i l-ai bagat sub nas.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Conform modelului “Ce stie taranul ce e ciocolata ? Mananca hartia si-arunca bucata” romanii privesc crucis portiile de mancare care, in opinia lor, aduc mai degraba a mostre decat a portie de mancare.
Si se simt jigniti. Jigniti ca nu primesc mancare in cantitati uriase pentru pretul asta. Jigniti ca frunzele de salata sau sorbetul nu aduc deloc cu gustul si aroma fripturii care le abureste mintile.
Valurile de ciorba si tonele de cartofi prajiti servite atata timp in cantinele muncitoresti au pus stapanire pe papilele gustative pe care nu le mai lasa sa savureze si altceva.
Nici nu e de mirare ca avem in Romania atat de putine restaurante care ofera meniuri gourmet, meniuri aflate pe val in strainatate.
Specialistii spun ca sunt putini oamenii care intreaba ospatarul ce le recomanda si de la ei trebuie pornita o educatie a gustului.
E necesara o educatie pentru ca romanul hapsan se cruceste cand e pus in fata unui meniu gourmet, care e practic unul de degustare si nu de indestulare ca la ospetele regesti.
Asta inseamna ca portiile sunt foarte mici, desi sunt cinci bauturi si feluri aferente. Meniul gourmet e format dintr-o gustare rece, un antreu cald, o supa/crema sau un sorbet, un fel de baza si desertul. Costul e pe masura gustului, impediment in cazul romanului lipsit de cultura mancarii.
Educatia gustului e lucru migalos, totusi cineva s-a ambitionat sa incerce si in Romania. Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism a demarat o actiune prin care incearca eliminarea friptanelor cu cartofi prajiti din meniurile restaurantelor.
Ramane de vazut ce sanse de izbanda vor avea si daca isi vor pierde sau nu restaurantele clientii pofticiosi de carne cu cartofi prajiti.